Monday, June 8, 2009

USS Liberty - cel mai bine pazit secret al Americii

Putzini sint cei care cunosc istoria navei USS Liberty, una dintre dramele ascunse pentru multa vreme de guvernul american. Implicata accidental in razboiul de 6 zile dintre Israel pe de o parte shi Egypt, Iordania shi Siria de cealalta, USS Liberty a fost victima uneia dintre cele mai traumatizante experientze suportate vreodata de marinarii americani, familiile acestora shi indirect, de Pentagon.

Istoria este una complicata shi rolul acestui post este de a va oferi un documentar, poate singurul, realizat cu ani in urma de BBC, ce incearca sa redea atmosfera acelor zile, dar shi unele ipoteze in legatura cu motivele pentru care nava americana a fost atacata de avioane shi nave aliate israeliene.

Fara sa fie dotata cu armament de mare calibru, USS Liberty era o nava spion, destinata interceptarilor radio pe orice frecventza shi se afla in legatura permanenta cu sediul Agentziei Natzionale Americane de Securitate.

Incercind sa explice motivele acelui atac, reporterii BBC au intervievat surse americane dar shi israeliene, primii refuzind sa intre in detaliile poveshtii, iar ceilaltzi sustzinind ca totul a fost o regretabila gresheala. Adevarul este ca pilotzii evrei trimishi sa survoleze zona in care se afla USS Liberty, au transmis centrului lor operatzional ca aceasta navigheaza sub pavilion american, insa ordinele de atac au ramas neschimbate.
In ultimele partzi ale documentarului vetzi vedea cum secretarul de stat al apararii de la acea vreme, Robert McNamara, nu ishi mai aminteshte amanunte shi ordine importante pe care le-a transmis telefonic comandantzilor flotilei a 6-a, statzionata la aceal moment in golful Persic. Deasemenea, vetzi vedea cum acesta refuza sa comenteze existentza unor intzelegeri - operatziunea "Cyanide" - intre americani shi israelieni ce aveau scopul de a-i compromite pe egipteni.

Interesant este ca martorii acelor zile povestesc cum, la aflarea veshtii ca USS Liberty a fost mitraliata shi lovita de torpilele israeliene, preshedintele Lyndon Johnson a fost extrem de furios, ca dupa numai citeva ore el incercind sa aplaneze intregul conflict.
Deasemenea vetzi afla cum imediat dupa atac, bombardierele americane incarcate cu munitzie atomica au decolat inspre Cairo, cu scopul clar de distruge complet capitala Egiptului. Ambasada americana fusese deja informata, dar interventzia lui Robert McNamara, a intors avioanele din drum.

In cele 68:33 minute de documentar, vetzi afla cum capitanul USS Liberty William McGonagle a fost decorat in secret cu Medalia de Onoare, distinctzie care in mod normal este inminata oficial de preshedintele american in cadrul unei festivitazti speciale organizata la Casa Alba.
In atac au murit 34 de membri ai echipajului, altzi 171 fiind ranitzi.

Dead in the Water
part 1



part 2


part 3


part 4


part 5


part 6


part 7


Unele surse din Departamentul de Stat au afirmat recent ca USS Liberty era insotzita in secret de submarinul USS Andrew Jackson, submarin de clasa "Lafayette" echipat cu rachete balistice de tip "Polaris", care a filmat intreg incidentul prin periscop, neputind insa interveni. Rolul lui USS Andrew Jackson era de a distruge bazele de rachete israeliene de raza lunga de actziune de la Negev, in cazul in care evreii ar fi decis sa atace orashele Cairo, Damasc sau Bagdad. Shi prezentza acestor 2 nave americane ar putea fi o alta explicatzie pentru decizia Israelului de a ataca fara a scufunda USS Liberty.

No comments: