Saturday, November 27, 2010

Femei din Pakistan

Imaginile postate mai jos nu sint pentru cei sensibili. Am mai scris in citeva rinduri despre situatzii absurde suportate de femeile lumii musulmane, insa realitatea nu poate fi cuprinsa in oricite cuvinte am folosi pentru a denuntza prostia, rautatea sau primitivismul barbatului atunci cind este vorba de instincte criminale.

Lipsa accesului la educatzie in tzarile Asiei Mijlocii sau Indepartate, face ca discrepantzele uriashe dintre vest shi est sa ne produca uneori, acute dureri de stomac. Vietzile a milioane de nevinovatzi, printre care femeile ocupa un loc insemnat, sint umbrite de multe nedreptatzi sau chiar crime. Europa a fost acolo in evul mediu, iar Americile au trecut prin aceeashi experientza imediat dupa debarcarea corabiilor lui Cristofor Columb, la 1492.

Fotografiile de mai jos sint dovada ca lumea musulmana in forma ei actuala, stopeaza prin violentza orice libertate a indivizilor, impingind societatzile inapoi cu 500 de ani. Nu cred ca mai este un secret pentru nimeni ca barbatul pakistanez, la fel ca cel afganistanez, face ordine cu pumnul, cu ciocanul sau cu mitraliera. Incapabili sa respecte femeile ca fiind egale in familie shi in societate, masculii pakistanezi ieshitzi din peshteri, ishi conduc vietzile dupa legile zoologiei de turma, conform carora femeia trebuie sa procreeze, sa taca, sa asculte shi sa sufere.

Din pacate, vietzile acestor nevinovate au fost contorsionate iremediabil. Aceste fiintze nu mai au nici un viitor intr-o lume in care supravietzuirea a luat locul fericirii.


Saira Liaqat are 26 de ani shi tzine in mina o fotografie facuta inainte de a fi arsa cu acid in propria-i casa din Lahore - Pakistan. La virsta de 15 ani, Saira s-a maritat cu un barbat ales de familie. Chiar daca familiile fusesera initzial de acord ca cei doi sa locuiasca separat pina la terminarea studiilor, barbatul a insistat ca Saira sa se mute in casa familiei lui. Nesuportind refuzul tinerei adolescente, individul a atacat-o cu acid. In ultimii 10 ani, Saira a suferit 9 operatzii plastice shi se afla in tratament recuperatoriu permanent in incercarea de a-shi vindeca cicatricile lasate de atacul fostului sotz.


Zainab Bibi are 17 ani. A fost atacata cu acid de un barbat a carui cerere in casatorie o refuzase in urma cu 5 ani. Fotografia a fost facuta pe 24 decembrie 2008 la Islamabad, Pakistan.


Memuna Khan, 21 de ani, a suferit 21 de operatzii plastice dupa ce a fost atacata cu acid de un grup de baietzi, in urma unui scandal iscat intre familia acestora shi familia tinerei femei. Fotografia a fost facuta pe 19 decembrie 2008 la Karachi in Pakistan.


Bushra Shari de 39 de ani a fost arsa cu acid in 2003, in urma unei discutzii cu sotul de care dorea sa divortzeze. Pina astazi ea a suferit 25 de operatzii plastice, medicii incercind sa-i repare figura distrusa complet. Fotografie facuta pe 11 iulie 2008 in Lahore, Pakistan.


In urma cu 5 ani, Munira Asef (23 de ani) a fost atacata tot cu acid de barbatul a carui cerere in casatorie tocmai o refuzase. De atunci Munira a trecut prin 7 operatzii plastice. Fotografia a fost facuta la data de 26 octombrie 2008, in Lahore, Pakistan.


Kanwal Kayun a fost victima unui atac cu acid dupa refuzul de a se casatorie cu barbatul care imediat dupa aceea, s-a transformat in agresor. Ea are 26 de ani shi nu a suferit nici o operatzie plastica. Fotografia a fost facuta pe 26 octombrie 2008, in Lahore, Pakistan.


Shahnaz Bibi de 35 ani, a fost victima unui atac cu acid in urma unei dispute familiale. Ea nu a suferit nici o operatzie plastica. La momentul incidentului Shahnaz avea 25 de ani. Fotografia a fost facuta pe 26 ostombrie 2008, in Lahore, Pakistan.


Shehnaz Usman are 36 de ani. In 2003 a fost atacata cu acid de o ruda cu care avusese o cearta in familie. Ea a suferit 10 operatzii plastice. Fotografie a fost facuta pe 26 octombrie 2008, in Lahore, Pakistan.


Najaf Sultana de 16 ani, a fost atacata cu acid la virsta de numai 5 ani. Deoarece tatal sau nu ishi mai dorea inca o fiica, el a turnat acid pe Sultana pe cind aceasta dormea in casa parintzilor sai. Abandonata de familie, astazi ea locuieshte le rude. In urma atacului, Sultana a orbit complet, suferind 15 operatzii plastice in care medicii au incercat sa refaca ceea ce mai ramasese din fatza adolescentei. Fotografia a fost facuta pe 9 iulie 2008, in Lahore, Pakistan.


Shameen Akhter are 18 ani, La 15 ani ea a fost violata de trei baietzi care mai apoi au turnat acid pe ea. Dupa 10 operatzii plastice, Shameen se afla in tratament de recuperare. Fotografia a fost facuta pe 10 iulie 2008 in Jhang, Pakistan.


Irum Saaed are 30 de ani. In urma cu 12 ani ea a fost atacata cu acid de un tinar, deoarece ii refuzase cererea in casatorie. Acesta a urmarit-o, razbunindu-se in plina strada. Irum a suferit arsuri pe fatza, umeri shi spate. Astazi ea lucreaza in cadrul Universitatzii din Islamabad, Pakistan. Fotografia a fost facuta pe 24 iulie 2008.

Imaginea acestor femei nu mai lasa loc de nici un comentariu. Nimeni nu mai poate face nimic acum. Destinul le-a fost frint iremediabil. Nascute intr-o lume care nu le-a oferit nici o shansa, ele au platit fara a avea nici o vina. Imaginatzi-va cite alte tinere, despre care din pacate nu shtim nimic, au fost maltratate in acelashi mod barbar, in numele unor valori strimbe, cultivate doar pentru singurul motiv ca au fost moshtenite de la predecesori.

Contemplind complexitatea problemelor lumii musulmane, nu potzi decit sa itzi doreshti ca aceshti oameni vor avea curajul (sau norocul!) sa ishi aleaga lideri care sa schimbe raul in bine, sa opreasca toate aceste crime absurde care nu aduc satisfactzie nimanui. Asta daca mai vor sa dea vreo shansa generatziilor acestui secol.

No comments: