Monday, December 29, 2008

Un mushchetar de la Hollywood

Ieri seara, obosit shi oarecum plictisit, mi-am luat copiii shi am vizionat ultimul film de animatzie aparut la Hollywood - "The tale of Despereaux". Marturisesc sincer ca in ultimul timp filmele de animatzie produse pe banda rulanta......Shrek, Finding Nemo, The Lion King, Monsters Inc., Ice Age, Monster House, cele doua Madagascar, Shark Tale, Robots, Valiant, Cars, Meet the Robinsons sau Bolt, incepusera sa arate toate la fel......aceeashi poveste despre prietenie, poate dragoste la prima vedere, citeva glumitze mai mult sau mai putzin potrivite, shi apoi......the end.

Insa Despereaux a schimbat totul. Bineintzeles ca valorile promovate sint aceleashi, dar producatorii shi-au asumat citeva riscuri demne de invidiat, gindindu-te ca privitorii sint copii (shi nu numai, cum exemplul meu o dovedeshte din plin). Cel mai important este ca per ansamblu, singura figura dragalasha de pe ecran este Despereaux iar in rest, toate celelalte caractere la un loc, shobolani, shoareci, oameni shi alte animale prezente, au fetze dezgustatoare.......Apoi, povestea se desfashoara pe patru planuri diferite, ingenios adunate in aceeashi concluzie finala.....Ideea de prietenie este prezenta mai putzin pentru ca cei care reushesc sa intoarca soarta poveshtii ishi vad de afacerile lor dupa ce viatza ishi reintra in normal....

Iar apoi actorii care fac vocile sint de exceptzie: Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Kevin Kline, Stanley Tucci, Robbie Coltrane, Frank Langella shi Sigourney Weaver. Filmul mi-a adus aminte de realizarile de Oscar cum ar fi The Incredibles, Ratatouille, Wall-E shi mai serioasele Steamboy, Ghost in the Shell sau Animatrix, mai ales pentru ca povestea nu treneaza, are mesaj, shi totul are sens la final unde pina shi servitoarea cea urita este fericita alaturi de tatal care o abandonase cu multzi ani in urma.

Asha ca in cazul in care avezti copii shi pe vremuri atzi fost fascinatzi de “Cei trei muschetari” ai lui Dumas......go and enjoy this movie.

No comments: