Friday, January 16, 2009

Prea mult singe pentru nimic

In ultimele zile, de fiecare data cind ajung acasa shi deschid internetul dau peste tragedia care se consuma in Gaza. Israelienii dau cu rachete in continuu, trimit infanteria sa zobeasca fiecare casa intilnita in cale, omoara nevinovatzi cu nemiluita, ba unde mai pui ca shi avioanele echipate dupa ultimul racnet, casapesc chirurgical intregi cartiere pline cu civili.

Cine crede ca am ceva impotriva evreilor se insheala amarnic. Am prieteni evrei, oameni cumsecade cind nu vorbeshti despre politica, shi plini de intzelepciunea transmisa pe cale orala de sute de ani incoace. Ba mai mult, pentru ca istoria a dovedit-o inca din vremurile lui Moise, evreii de rind nu au nimic de impartzit cu palestinienii, vecinii lor de cind shi unii shi altzii rontzaiau masline la aceeashi masa, in aceeashi casa shi in aceeashi tzara - Palestina.

Dar in ultimii 61 de ani, mai exact de la 29 noiembrie 1947, evreii parca au innebunit. Orientul Mijlociu a ajuns teatrul unor crime de neimaginat, iar partzile nu dau nici un semn ca AR DORI macar sa ajunga la o intzelegere.

Nu am vreme acum sa dezvolt subiectul, dar promit ca o voi face in curind shi s-ar putea ca faptele istorisite asha cum au fost ele sa deranjeze multe suflete manipulate zeci de ani cu ideea ca Israelul a fost continuu o victima fara aparare....pentru ca nu a fost.

Un singur lucru ash dori sa aduc la lumina insa......Recent am vazut un film nevinovat, o comedie cu Adam Sandler shi John Turturro (You don't mess with the Zohan.) Unul e agentul israelian Zohan, iar celalalt arabul ucigash Phantom. Cei doi sint imuni la grenade, gloantze sau cutzite shi se bat ca chiorii - ce bine seamana cu realitatea - pina cind Zohan, plictisit, ishi insceneaza moartea shi fuge in America sa se faca hair stylist, un fel de frizer sau coafor, daca e sa o dam pe romaneshte. Dupa o serie de aventuri hilare, Phantom ishi regaseshte dushmanul, pleaca sa il umileasca din nou, dar surpriza....in AMERICA evreii shi arabii sint prieteni, au afaceri pe aceeashi strada, se distreaza impreuna shi nu mai au timp de batai stupide pentru o capra shi bucata de brinza de burduf.
Anyway, la final cei doi devin prieteni shi ajung sa lupte pe aceeashi baricada impotriva unui inamic comun.....

Shi dupa filmul asta, cu lacrimi in ochi de la cit ma zvircolisem de ris, dar shi cu imaginea copiilor arshi de vii dupa ultimele bombardamente din Gaza, m-am intrebat aproape stupefiat: chiar, de ce dracu nu ingroapa ashtia securea razboiului, sa se apuce sa ishi vada fiecare de viatza lui, iar in fiecare dimineatza, varul evreu sa-shi bea cafeaua sau ceaiul la masa cu fratele palestinian?

Daca nu credetzi ca poate fi adevarat, ginditzi-va la ce s-a intimplat in Irlanda de Nord, unde in urma negocierilor SHI NU a bombelor, astazi, oamenii pot admira rasaritul shi apusul de soare linishtitzi, tzinindu-se de mina.

P.S. Imi cer scuze pentru cele doua fotografii atashate acestui post, dar ce poate arata mai clar ca bombardamentele nu au avut ca tzinte obiective militare.....

6 comments:

Anonymous said...

Halal "dovezi". Pentru cine vede numai propaganda de la televizor, uite doua articole cit de cit normale din singurul ziar care merita citit in limba romana:
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=256&cmd=articol&id=9797
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=257&cmd=articol&id=9845

Ma intreb unde erai cind dadeau aia cu miile de rachete intetionat spre civili. Cind Hamas a spus ca e parte din politica lor sa foloseasca scuturi umane. Nu ca razboiul nu e o tragedie, dar macar o farima de obiectivitate ce dracu.

jocker12 said...

Bine ai venit Ovidiu. Curios fapt ca acum citziva ani aveam aceeashi atitudine shi traiam cu impresia ca sursele de informare romaneshti sint corecte....dar nu sint. E mult de scris pe marginea subiectului shi lucrez la asta, insa uite citeva repere.

Hamas este creatzia statului Israel de pe vremea cind se dorea compromiterea organizatziei Fatah shi a Organizatziei Eliberararii Palestinei.

Israelul este singurul stat din lume condamnat oficial de ONU pentru terorism.

Ceea ce cer palestinienii este retragerea trupelor israeliene in granitzele de dinainte de 1967. Dupa razboiul de 6 zile, israelienii au ocupat, incalcind hotaririle ONU, teritorii ce nu erau ale lor.

In timpul razboiului de 6 zile, poate nu shtiai, avioane de vinatoare israeliene au atacat o nava AMERICANA, aflata in zona sub pavilion american....USS Liberty. Chiar daca la acea vreme, ca intotdeauna, Statele Unite erau tzara aliata Israelului, dupa ce pilotzii au intrebat prin radio ce trebuie sa faca mentzionind ca nava are steag american, centrul de comanda a ordonat deschiderea focului.

Sursele romaneshti nu au mare valoare Ovidiu.....shi daca te intereseaza subiectul, incearca sa ascultzi shi ce zice partea cealalta. Din pacate, in Romania nu exista nimic despre cine este, ce vrea shi ce ofera partea araba.

Toata stima pentru faptul ca ai curiozitatea sa descoperi amanuntele acestui conflict care este unul ushor de rezolvat daca partzile, shi Israelul este una din ele, ar petrece mai mult timp la masa tratativelor.

p.s. Oficiali ai guvernului israelian au recunoscut ca rachetele lansate in noiembrie shi decembrie de catre palestinienii din Gaza nu apartzineau celor din Hamas.

Anonymous said...

Jocker:
1. Hamas NU este creatia Israelului, asta e parte din propaganda si teoria conspiratiei. Hamas vine din nus ce fratie musulmana din Cairo. Intradevar, Israelul s-a bucurat putin cind a venit Hamasul sperind sa scape de teroristii de la Fatah. Poate i-or fi si suportat in secret asa cum si USA plateste prin terti factiuni Al quaida sa lupte impotriva Hezbollah sau invers. Chestia miksto la astia e ca inainte de a-i uri pe cielalti, se urasc intre ei.
2. Israelul nu e sfint, e vinovat pentru multe. Dar trebuie pus in context, fata de aia dimprejur sint culmea civilizatiei. Cind s-au retras din Gaza, au vrut sa mute niste sere, erau o multime. Un israelian le-a cu,parat ca sa fie lasate aolo, in speranta ca o sa aiba aia ce minca. Cind palestinienii au preluat Gaza au facut zob serele alea cu pietre. Serele LOR.
3. Cu Hamas nu se poate discuta atita vreme cit singurul lor scop e desfiintarea Israelului. Hamas nu cere nimic in legatura cu 1967... si daca o luam asa, ala a fost un razboi cistigat de Israel in care Israel a fost atacat si pot sa ocupe ce vrea muschul lor.
4. ONU e o gluma de organizatie fara nici o relevanta. Are 200 de membri, marea lor majoritate fiind dictaturi, lumea a 3a, arabi si alti musulmani samd. N-am nimic cu musulmanii atita vreme cit statele lor sint seculare, dar astea sint putine cazuri. Cu alte cuvinte votul ONU reprezinte pdv-ul Africanilor, rabailor, rusilor, chinezilor... din partea mea sa si-l bage in fund. Nici o tara care se respecta nu tine cont de astia.
Nu mai spun ca mai toti banii ONU vin de la americani.
5. De ce Egiptul nu a deschis granita cu Gaza? S-ar fi rezolvat problema refugiatilor. Vezi ca scrie in articolele alea de ce.
6. Putina istorie: Israelul vrea un stat palestinian pentru ca altfel nu au nici o sansa cu diferenta de natalitate. Pamint a fost dat deoparte pentru statul palestinian, cea mai mare parte din el insa afost confiscat de Iordania acum multi ani. Israelul vrea sa aplice politica land for peace, dar de cite ori au dat pamint n-au faciut decit sa-si aduca razboiul mai aproape. Nu au interes insa in mentinerea sub control a unui teritoriu neprietenos.
7. Ramine ca tot nu ai citit articolele si tot nu mi-ai raspuns cu privire la Hamas. Nu exista nici o comparatie morala intre ce face Israel si ce face Hamas decit daca e ceva gresit cu morala celui care judeca.
8. Inchipuie-ti o lume cu Hamas/Hezbollah cistigatori si dupa aia hai sa vorbim de dezastre umanitare.

Anonymous said...

Cit despre USS Liberty, e o chestie foarte disputata. Mie personal mi-e foarte neclar de ce Israelul a atacat o nava neinarmata cu avioane usor de recunoscut si nave cu pavilion, si dupa aia a lasat o groaza de martori in viata si nu si-a terminat treaba daca era vorba ca vor sa insceneze ceva. Oricum in 67,in disperare, alte vremuri, alte metode, tot ce se poate.... ce legatura are insa asta cu razboiul din Gaza de ieri?

jocker12 said...

ovidiu, am citit articolele, voi incerca sa postez in episoade despre situatzia din Gaza....sper sa ai rabdare sa citeshti shi sa pui totul in context, logic, asha cum poate intezelege oricine.....

nu te baza numai pe 2 articole....razboiul, chiar daca eshti atacat shi apoi ripostezi, nu insemana ca potzi calca totul in picioare...Exista conventzii internatzionale ale caror horariri se respecta in timpul conflictelor militare....in '67 dupa victorie, Israelul a promis ca se retrage in granitzele stabilite anterior, dar nu a facut-o, incepind sa aplice teroare in zonele (teritoriile) ocupate....nu uita ca statul Israel a fost creeat prin hotarirea ONU la puternica presiune a Statelor Unite (rezolutzia 181), iar Ierusalimul era administrat de trupe ONU....De atunci s-au intimplat multe....

U.S.S.Liberty.....Nava nu a ripostat in nici un fel pentru ca avioanele nu erau ale inamicilor...au murit 34 de membrii ai echipajului iar altzi 170 au fost ranitzi.....
In stare de conflict....ca in Gaza...Israelul omoara pe oricine, civili nevinovatzi, americani, nu conteaza. Ei bine nu potzi face asta atita timp cit diplomatic, sustzii ca tu ai dreptate pentru ca tu eshti de fapt victima....Am sa revin cu amanunte....mi-am promis shi sigur ma tzin de cuvint....

Asta era legatura intre Gaza shi U.S.S. Liberty.....politica de ucidere a civililor (chiar cind sint aliatzii tai!!!!) nevinovatzi este aceeashi.....din pacate.....A devenit politica de stat a Israelului shi asta nu e normal.

sper sa ai rabdare shi sa incerci sa ramii impartzial pentru ca vei afla o gramada de amanunte de culise care s-au consumat in timp intre partzile implicate in lupte, dar shi in incercarile de gasi o solutzie pentru pace....

multzam fain pentru articole shi pentru toate celelalte amanunte

jocker12 said...

shi ca sa intzelegi mai bine ce inseamna Israel (stat nou creat in 1947) pentru Palestina, gindeshte-te ce s-ar intimpla daca tziganilor li s-ar oferi jumatate din Romania sa aiba shi ei o tzara a lor.....La urma urmei shi ei au fost macelaritzi de Hitler....

vezi
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7844797.stm

Putzina rabdare Ovidiu