Monday, June 22, 2009

Mihai Bendeac ii pune in pericol pe romani


"Una din convingerile mele cele mai puternice este ca violenta nu poate fi oprita decat prin violenta."

"Nici Iisus n-avea voie in biserica. Ba chiar biserica l-a rastignit…"

Acestea sint doar doua fragmente din ultimul post aparut pe blogul lui Mihai Bendeac. ....... Aici am facut o pauza pentru ca nu vreau sa il numesc pe Bendeac, un tinar cu aplomb shi energie, in nici un fel, deoarece el este un personaj caruia cu greu ii gaseshti locul printre actori, comediantzi, artishti sau mai nou vad, formatori de opinie. Il citesc aproape de fiecare data cind posteaza cite un text la finalul caruia ii pupa, ii iubeshte shi ii respecta pe totzi.

Din pacate insa, incercind sa ia atitudine impotriva unor declaratzii facute la televiziune de Madalin Voicu, Bendeac incearca imposibilul amestecind religia, istoria, Ku Klux Klanul shi moartea unei femei din Iran, cu scopul de a transmite femeilor in general, sa nu lase capul plecat in fatza abuzurilor de orice fel.

Ba mai grav, iritat de vorbele lui Madalin Voicu, autorul declara cu putere ca violentza nu poate fi stopata decit prin violentza......... Iar am facut o pauza, pentru ca o astfel de agresivitate primitiva nu poate fi intilnita decit poate, la unele triburi africane pierdute prin jungla. Shi descumpanit de atitudinea involburatului autor am hotarit sa scriu acest text ca sa il contrazic....

NU! Violentza NU este un raspuns. Violentza va produce numai victime shi nu intzeleg cum un astfel de mesaj poate fi transmis femeilor, cu scopul declarat de a le deschide ochii. De-a lungul istoriei, pe care Bendeac nu o cunoashte indeajuns de bine, actele de violentza au adus lacrimi shi suferintza, iar violentza in sine nu poate justifica alta violentza. E absurd. In clipa in care, psihologic vorbind, ai identificat motivele violentzei, potzi readuce echilibrul oricarei persoane sau al oricarei societatzi procedind pashnic. Daca vei raspunde de fiecare data cu violentza, ma intreb cind mai potzi avea timp de discutzii, de variante de pace, de plinsul victimelor, de ingropatul mortzilor?

Nu piatra va rezolva conflicte, ci discutziile, negocierile shi impacarile. Daca nu shtiu cum sa traiasca pashnic, oamenii trebuie invatzatzi, nu condamnatzi sau impushcatzi. E o problema de educatzie shi nu trebuie sa vershi singe numai pentru ca ..... "altfel nu se poate". Sint sigur ca Bendeac nu este unul dintre aceia care sa-shi fi pierdut rude sau prieteni in urma unor acte de violentza. Astfel de experientze traumatizante schimba perceptzia oricui, shi cine nu crede asta, ca sa dau un exemplu, ar trebui sa fie atent la reactzia lui Petre Cozma, tatal handbalistului Marian Cozma, ucis in luna februarie in Ungaria. Acesta nu a instigat la violentza, ci a spus ca "Cei care i-au luat viata lui Marian au luat o viatza foarte mare".

In disperarea lor, romanii nu shtiu sa supravietzuiasca pentru a reushi..... Ei cer ochi pentru ochi cu orice pretz, frustratzi de nedreptatzile pe care le suporta shi nu le intzeleg. Purtind un blestem istoric pe umeri, romanii, shi ca ei tinarul Mihai Bendeac, nu shtiu cu adevarat ce inseamna violentza shi absurditatea ei, dar continua sa sara cu capul inainte, ca berbecii, urlind bezmetic, uitind ca in momentele grele este mai important sa itzi pastrezi cumpatul in loc sa itzi pierzi creierul aiurea, pe vreun trotuar de mahala.

Vreau sa le amintesc tuturor cititorilor ca Isus, despre care scrie acelashi blogger nervos, nu a fost rastignit de biserica ci de romani, cei care administrau provincia Iudeea la acea vreme. Conform zicalei - surdul n-aude, dar le potriveshte - Mihai Bendeac amesteca elemente mult prea complicate ale istoriei, psihologiei shi religiei, conducindu-shi cititorii direct in prapastie.

Shi pentru a va explica efortul acestui post, va invit sa vizitatzi blogul artistului, ai carui cititori aplaudaci, "inghit" bomboanele otravite aruncate iresponsabil de autor.
Ametzitzi de glumitzele simple ale lui Bendeac, multzi comentatori shi - mai grav - comentatoare, ashteapta cu interes noi opinii despre viatza, dragoste, politica, presa sau comedie, primind in schimb unda verde la violentza shi xenofobie. Sint sigur ca Bendeac poate raspunde oricind ca nu shi-a exprimat decit o parere personala (shi nici gura nu-i miroase), ignorid cu buna shtiintza ca de acolo de unde se afla, pe scena sau in fatza camerelor de luat vederi, el a devenit un exemplu de urmat, pe care oamenii simpli, cu studii medii, il vor aplauda frenetic. Chiar daca se strimba la ei cu dispretz.

17 comments:

Anonymous said...

de acord cu parerile tale dar te rog sa nu mai scrii cu "sh" si "tz" pentru ca este deranjant; se intelege perfect daca scrii doar cu "s" si "t", ok?

Anonymous said...

nu prea ai inteles nimic! Dar e minunat ca ai blog!!!

Anonymous said...

Sa te iei de Bendeac pt ca isi da cu parerea si lumea il citeste e aiurea rau.
Nu obliga pe nimeni sa-l citeasca. Nu obliga pe nimeni sa creada ce zice el.
Tu spui ca romanul isi bate femeia pt ca asa a fost educat sau ca nu a fost educat cum trebuie. Violenta in familie se intalneste in toate clasele sociale si sa ajungi sa-i scuzi pt ceea ce fac este aberant.
E ceva de genul "imi pare rau ca te-am batut, stiu ca am o problema, promit ca nu mai fac" and so on.
Habar n-am cine esti dar nu-s de acord cu ce spui. Asa cum uneori nu-s de acord cu ce spune Bendeac. Chestia cu formator de opinie imi pare un pic exagerata. Asa cum tu spui ce vrei pe blogul tau (nu mai vorbesc despre faptul ca intelegi violenta) asa scrie si Bendeac pe blogul lui. E dreptul tau sa nu fii de acord cu el, intr-o tara araba poate ca primeai niste bice daca se avea bine cu Seicul.
Eu nu cred ca violenta are nevoie de violenta, dar asta nu inseamna ca inteleg animalele care isi mutileaza fizic si psihic consoartele.
Cum spunea cineva mai sus, e minunat ca ai blog dar esti departe

Anonymous said...

1. Ia un dictionar scumpule
2. Vezi cate persoane ii citesc blog-ul? De ce te crezi tu asa tare incat sa il critici? Daca nu citesti..macar vizioneaza Patimile ... si biserica a avut legatura foarte mare.
3. Daca el " pupa , iubeste si respecta" persoanele care ii citesc blog-ul tu ce ai impotriva?
4. Prin a deschide ochii..sugera ca, dupa o palma poate urma alta..si nu merita barbatul respectiv sa iti continui viata alturi de el..din moment ce te loveste. Si imi cunosc prietenele.. care au continuat sa stea cu iubitii lor..dupa ce au fost lovite..din dragoste. Si dragostea ce urmeaza dupa o palma e fara rost. La acest lucru cred eu ca se referea Bendeac cand a postat acele lucruri, sa realizeze acest lucru femeile.
Nu am spus aceste lucruri pentru ca sunt o fana indragostita de el..doar pentru ca judeci un om pe care poate ai ciuda din moment ce ii citesti postarile si apoi le comentezi la randul tau, degeaba. Si sincer..atinge subiecte geniale fata de multe persoane pe care le cunosc si alte vedete...el are ceva de spus si este ascultat :)

Mişu said...

Nu e Bendeac asa de important incat sa ne puna in pericol... Stai linistit. Oricum, socante imaginile pe care le-am vazut. Omul poarta in sine o bestie atipita. Si din cand in cand bestia se trezeste. E un dat fatal, pe care civilizatia nu-l poate sterge...

Mişu said...

...si vad mici "razboinici" anonimi pe blogul tău, Jocker! Atâta vitejie din partea lor mă copleşeşte!

jocker12 said...

anonim #1 - imi cer scuze ca te dezamagesc.... sper ca grafia folosita sa nu te deranjeze prea tare.... gindeshte-te cum ar fi daca ash vorbi cu accent moldovenesc... e tot limba romana.... incerc sa evit unele confuzii care s-ar creea prin folosirea simpla a lui "s" in loc de "sh" sau a lui "t" in loc de "tz"

jocker12 said...

anonim #2 - ma indoiesc ca nu am intzeles.... am convingerea ca altzii nu intzeleg shi postul acesta este inca un efort pe care nu il regret..... A avea blog e ceva relativ.....shi nu intotdeauna minunat.....remarcile tale alaturate ma fac sa cred ca eshti sarcastic/a shi in cazul asta te felicit pentru faptul ca ai citit pina la capat....

jocker12 said...

anonim #3 - n-am spus ca Mihai Bendeac obliga pe cineva sa-l citeasca shi n-am afirmat ca e rau ca ishi da cu parerea.... Am convingerea ca blogurile sint mai mult decit datul cu parerea..... N-am spus ca in Romania barbatzii ishi abuzeaza femeile pentru ca asha au fost educatzi..... Aici sint nuantze.... Daca asha au vazut in familie, ca tati o trosnea pe mami dupa un pahar de tzuica, sau ca tati il plesnea pe Gigel ca sa taca din gura shi Gigel tacea.... atunci palma a functzionat.... asta a invatzat abuzatorul de azi.... shi asta va face ca sa obtzina rezultatul dorit. N-am scuzat violentza in nici o forma - am afirmat doar ca raspunsul la violentza nu este in nici un caz alta violentza. Am scris "formator de opinie" fiindca Mihai Bendeac are in jur de 200-300 de comentarii la fiecare post....shi probabil cite 600-700 de cititori, considerind ca unii doar il citesc fara sa comenteze.... Numai la ultimul post "Mai sint 7 zile", unde nu spune nimic, la ora la care scriu aceste rinduri sint 281 de comentarii.... la nivelul asta, mai ales cind te adresezi tinerilor, autorul deja lucreaza la subconshtient..... Sau nu? Ce zici? In final ai dreptate....fizic vorbind sint departe....in lumea civilizata. Sint cetatzean american.

jocker12 said...

anonim #4 - 1. sugestia ta este mult prea subtila.... am nevoie sa ma ajutzi....am vazut multe dictzionare la viatza mea, dar sint convins ca inca unul imi va prinde bine....Ce propui? 2. Nu trebuie sa te consideri tare ca sa critici.... "Patimile" nu pot fi vizionate.... Shi Iuda a avut legatura cu rastignirea lui Isus, dar nu el a fost acela care l-a crucificat..... Afirmatzia ca biserica l-a crucificat pe Isus nu lasa loc de alte comentarii pentru ca cititorii ar crede ca am ceva cu Mihai Bendeac...shi nu am. 3. Cind repetzi ca pupi, iubeshti shi respectzi, ceea ce spui ishi pierde valoarea.... Suna banal.... Apoi e clar ca cel putzin "pupatul" e la figurat.... Cred ca numai "respectul" ar fi mai aproape de adevar..... Altfel n-am nimic impotriva...nici n-am scris ca ash avea ceva.... 4. Te felicit ca citeshti, shi ca il admiri pe Mihai Bendeac, asha cum am mai spus, un actor plin de energie..... Sper sa te inspire, in bine.... Cit despre violentza, crede-ma pe cuvint.... nu shtie ce spune.... Daca cineva te va abuza vreodata, intii vorbeshte cu parintzii, cu prietenii sau cu autoritatzile.... Daca vei incerca sa iei totul pe cont propriu - cum sugera Bendeac in postul lui - mi-e teama sa nu tzi se intimple ceva rau, deoarece abuzatorii sint imprevizibili cind li se trinteshte usha-n nas.

jocker12 said...

Mishu - Am spus "pericol" Mihai, fiindca mesajul lui Bendeac este rudimentar shi nu tzine cont de natura psihologiei abuzatorului. Statistic, femeile care au incercat sa iasa brusc dintr-o relatzie abuziva, au fost atacate shi multe omorite, de abuzatorii lor. In capul abuzatorului, fiintza abuzata este proprietatea lui shi ii poate face orice.... In State, daca barbatului i se mai da o a doua shansa, el intra in terapie imediat, cu shedintze la psiholog. Daca nu, autoritatzile intervin, dar ruptura dintre un abuzator shi victima se face treptat, nu brusc, fiindca cei mai multzi abuzatori au tendintza de a se razbuna. Ash putea sa itzi dau exemple din Romania, de linga tine.... Femei care au fost omorite cu cutzitul, copii omoritzi shi ei, numai pentru ca au infruntat direct persoana - adica barbatul, care le abuza.... E mai complicat decit crede Bendeac. Apoi imaginile.... Romanul crede tot ce i se spune.... Eu vreau sursa fotografiilor, nu cred in explicatziile autorului.... Realitatea poate fi cu totul alta..... Nu inseamna ca un copil surprins cu mina sub roata unui camion gata, a fost acuzat ca a furat o piine.... Poate ca a omorit un alt copil cu mina aia.... Atunci sa il vad pe Bendeac ce mai zice? Ca el vrea violentza la violentza. Razboinici.... Oamenii trebuie ajutatzi ... shi la nevoie, imbratzishatzi. Daca ai timp sa le explici cit de complicata este lumea pe care ei nu o intzeleg, sa le zimbeshti in loc sa ii indemni sa arunce cu pietre, sa gindeasca in loc sa scuipe, eu cred ca nu itzi pierzi timpul degeaba.

Sly said...

imi placea baiatul asta. Dar se pare ca celebritatea i-a cam afumat creierul.
De emotie, cateodata o ia razna.

jocker12 said...

l-am vazut la tine pe blog in emisiunea cu huidu despre posibila incriminare a pamfletarilor. Era singurul care striga la reprezentanta Ministerului Justitziei. Femeia reprezenta guvernul shi nu era nici un motiv sa te agitzi ridicind tonul...oricum o emisiune tv nu schimba nimic, indiferent cite glume ai face tu in direct. Nu femeia lua hotaririle, dar Bendeac shi Huidu - mai putzin insa - dadeau cu mishtoul cind se cerea seriozitate.... Nu potzi schimba legea cu glumitze de "Vacantza Mare".
Intentzia lui este buna, insa incercarea sa de a-shi sustzine ideea a scos la iveala o minte controversata shi un suflet agresiv ce au nevoie numai de o scinteie ca sa stirneasca conflicte.
Sper sa se linishteasca, sper ca femeile din jurul sau sa realizeze ca omul se afla intr-o zona tulbure shi sa il linishteasca....Femeile au calitatea asta.....La urma urmei, noi barbatzii le datoram imens femeilor....

Anonymous said...

http://insanezone.ro/pogo-27507.html cristina

jocker12 said...

din motive care imi scapa....scuze...pagina nu se deschide .... la insanezone.ro

daca gasim alta varianta ar fi perfect....
multzumesc anticipat.

clarisa said...

"violenta nu este un raspuns"-bine zis.
daca cineva este violent ,eu ce pot intelege din atitudinea lui este ca trebuie sa-i raspund tot cu violenta,cam invechita chestia.

jocker12 said...

clarisa - violentza vine din frica .... din lipsa de argumente.... dintr-o educatzie greshita.
Societatzile civilizate au sesizat cu mult timp in urma ca pornirile violente pot fi controlate shi anihilate prin metode pashnice, care necesita ceva efort, cu un scop bine determinat - eliminarea violentzei sub toate formele ei.

In cazul in care cineva este violent cu tine, vorbeshte imediat cu familia sau cu prietenii. Apoi, daca situatzia o cere, informeaza autoritatzile, dar sub nici o forma nu raspunde cu alta violentza, nu incerca sa rezolvi situatzia in acel moment.

"Ochi pentru ochi" este o zicala demna de evul mediu, cind oameni nevinovatzi erau arshi pe rug, iar Inchizitzia distrugea cartzile (shi asha rare) din cauza ca oamenii puteau invatza despre abuzurile bisericii.

Din pacate, Romania sufera fundamental din cauza ca statul nu se implica activ in educatzia tinerilor, nu ofera alternative nonviolente pentru rezolvarea unor conflicte care uneori degenereaza in adevarate drame.

A sustzine ca asta este rolul exclusiv al familiei, cind in majoritatea discutziilor televizate, invitatzii urla unii la altzii, cind media este sufocata de prezentari cosmetizate ale unor violentze ce au loc zilnic, cind politicienii striga pentru a "demonstra" ca au dreptate, este o gresheala pe care specialishtii in psihologie ar trebui lasatzi sa o corecteze.

Apoi, copii ar trebui crescutzi cu imbratzishari shi nu cu nuiaua, asha cum se intimpla in cele mai multe cazuri din Romania. Orice pedeapsa corporala la virsta copilariei, va produce acelashi gen de "rezolvare" a problemelor la virsta adulta.