Saturday, July 4, 2009

Saddam a fost omorit inutil

Inregistrarile interogatoriilor cu fostul lider de la Baghdad demonstreaza ca Iraqul a riscat un razboi cu Statele Unite numai pentru a se proteja impotriva Iranului

Saptamina trecuta, Arhivele Natzionale de Securitate (National Security Archive) au dat publicitatzii fragmente din interogatoriile lui Saddam Hussein, efectuate de agentul F.B.I. vorbitor de limba araba, George Piro.

Documentele aduc o lumina noua asupra celui care fusese declarat unul dintre cei mai mari dushmani ai Americii, lider care a fost inlaturat de la putere in urma unui razboi care continua shi astazi. Din nefericire pentru cei interesatzi insa, dezvaluirile arata clar ca George Bush s-a pripit atunci cind a ordonat fortzelor armate sa loveasca Baghdadul in plin shi sa il prinda pe Saddam pentru acuzatzia de detzinere de Arme de Distrugere in Masa. Penibilul s-a consumat atunci cind, dupa lungi investigatzii shi cautari ale armatei americane, nimeni nu a putut descoperi facilitatzile nucleare pentru care administratzia Bush il acuzase pe preshedintele iraqian.


Totushi Saddam Hussein a fost gasit vinovat shi spinzurat in Decembrie 2006, nu inainte de a face citeva dezvaluiri shocante. Unul dintre "miturile" vehiculate in jurul personalitatzii acuzatului a fost acela ca in nenumarate rinduri, cu ocazia unor manifestatzii publice, Saddam ar fi folosit "sosii" cu scopul de a evita un eventual asasinat. Ei bine, intrebat despre aceasta poveste, el a dezvaluit zimbind ca "This is movie magic, not reality", adica totul nu a fost decit in imaginatzia americanilor.

Cu toate acestea Saddam a dezvaluit ca incepind cu luna martie 1993, el nu a vorbit decit de doua ori la telefon, schimbindu-shi locatzia in fiecare zi. Deasemenea el a spus ca ferma la care a fost capturat de armata americana in 2003, este acelashi loc in care se refugiase in 1959, dupa eshuarea unei lovituri de stat la care luase parte.

Interogatoriile au fost efectuate intre lunile Februarie shi Iunie 2004, perioada in care Saddam a fost inchis in interiorul bazei militare de la Aeroportul Internatzional din Baghdad.

Insa cea mai shocanta dezvaluire pare a fi cea despre armamentul de distrugere in masa al Iraqului, despre care fostul preshedinte a spus ca fusese complet distrus inca din 1998, insa de teama ca Iranul, considerat cel mai mare dushman al Iraqului, ar fi aflat cit de "slab" a devenit eternul sau rival, el a continuat sa interzica inspectorilor O.N.U. accesul in anumite zone considerate secrete. Dupa parerea sa, oficialii Organizatziei Natziunilor Unite ar fi indicat in mod direct Iranului care sint punctele slabe ale Iraqului.
Cu toate acestea insa, incercind sa evite invazia americana, Saddam a permis accesul inspectorilor in 2003, cind, conform propriilor declaratzii, era insa prea tirziu deoarece Statele Unite erau deja hotarite sa atace.

Contrar acuzatziilor administratziei Bush, Saddam a negat orice legaturi cu Al Qaeda, numidu-l pe bin Laden un "zelot", afirmind insa ca in tot acest complicat conflict, singurul aliat viabil ar fi fost Coreea de Nord.

Conform acelorashi documente, Saddam s-a declarat direct responsabil pentru lansarea rachetelor SCUD impotriva Israelului in timpul primului razboi din Golf in 1991, acuzind insa statul evreu shi influentza acestuia asupra Americii, pentru toate problemele cu care se confrunta lumea araba.

In viziunea lui Saddam, cele mai importante realizari ale sale au fost dezvoltarea Iraqului inceputa de la un nivel economic foarte coborit, supravietzuirea in timpul razboiului de 8 ani contra Iranului shi pe parcursul celor 12 ani de sanctziuni impuse de O.N.U..

(in fotografie, Donald Rumsfeld stringindu-i mina lui Saddam in timpul vizitei din decembrie 1983 - 20 de ani mai tirziu, cei doi se vor afla in tabere diferite).

No comments: