Saturday, July 25, 2009

"Teroare in Mumbai"

Daca va mai aducetzi aminte, finalul anului trecut a fost zguduit de atacul terorist din Mumbai, cind hotelul Taj Mahal a fost atacat, incendiat shi partzial distrus. In cursul dramaticului eveniment au murit 165 de persoane, intreaga planeta fiind "paralizata" pentru citeva zile, timp in care autoritatzile indiene au incercat sa rezolve criza mediatizata de toate canalele de informatzii.

Recent am descoperit un documentar realizat shi regizat de Dan Reed, unul dintre cei mai buni jurnalishti in domeniu. In cele aproape 50 de minute ale filmului, care merita vazut pina la capat, Reed a refacut povestea atacului din noiembrie 2008, aducind noi elemente despre care lumea a shtiut mai putzin.

Concentratzi pe ce se intimpla in Taj Hotel, multzi dintre noi nu am urmarit celelalte atacuri simultane petrecute in statzia de tren din Mumbai, in barul "Leopold" sau la una dintre importantele moschei ale metropolei. Actzionind dupa o metodologie noua, cei 10 terorishti au omorit oameni nevinovatzi in mai multe puncte importante aproape simultan, incercind sa produca panica shi confuzie in cadrul fortzelor de politzie chemate sa intervina pentru a stopa criza.

In cele ce urmeaza cei curioshi vor descoperi ce s-a intimplat minut cu minut, documentarul contzinind interviuri cu unele victime, politzishti implicatzi sau chiar cu Mohammed Ajmal Amir Kasab, singurul terorist capturat in viatza. Vetzi asculta convorbiri telefonice interceptate de serviciile de informatzii indiene, vetzi vedea imagini inregistrate cu camerele de securitate ce au surprins criminali shi victime, singe shi lacrimi, durere shi neputzintza.

No comments: