Thursday, September 10, 2009

Finkelstein vs. Dorshewitz sau cum vor evreii sa rescrie istoria

Shtiu ca exista multe voci, poate chiar prea multe, care sutzin cu tarie, dar fara probe concrete, ca ceea ce se intimpla astazi intre evrei shi palestinieni este in exclusivitate vina partzii arabe. Ignorind istoria recenta shi manipularile constante ale presei internatzionale, oamenii au ajuns sa creada ca abuzurile vin numai din directzia palestinienilor. Ceea ce este complet fals.

Cu ceva timp in urma am revazut o emisiune televizata pe care am hotarit sa o pun aici, pe blog. Protagonishtii sint Norman Finkelstein, la acel moment profesor asistent la catedra de shtiintze politice a Universitatzii De Paul din Chicago, doctorand in materie de politologie, iar celalalt Alan Dershowitz, avocat, jurist, comentator politic shi profesor de drept la Harvard.

Gazde le-au fost jurnalishtii de la Democracynow.org prin persoana lui Amy Goodman, una dintre cele mai apreciate ziariste ale momentului, exemplu de profesionalism, ramasa in afara canalelor de media controlate de diferite corporatzii.

Showul a fost realizat pe durata a doua zile - 24 shi 25 septembrie 2003 - cind cei doi au fost invitatzi sa discute despre ultima carte publicata de Alan Dershowitz shi intitulata "The Case for Israel".

Cei care nu au auzit de protagonishtii acestei emisiuni, trebuie sa shtie ca atit ziarista cit shi cei doi eminentzi profesori sint evrei, ba mai mult, mama lui Norman Finkelstein, Maryla Husyt Finkelstein, evreica din Polonia, a fost supravietzuitoare a Ghettoului din Varshovia shi a lagarului de concentrare de la Maidanek, iar tatal sau, Zacharias Finkelstein, tot evreu polonez, supravietzuitor al aceluiashi ghetto din Varshovia shi al lagarului de concentrare de la Auschwitz.
Dershowitz a fost nascut shi crescut in Statele Unite, iar ziarista Amy Goodman, conform Wikipedia.com, a avut rude care au fost exterminate in Holocaust.

Ashadar, fara alte comentarii, va voi oferi aceasta discutzie care a schimbat total viatza unuia dintre cei doi profesori......
(vetzi constata ca intre imagine shi sunet exista un decalaj provocat de procesarea filelor de extensie .mov de catre site-ul gazda, youtube.com)



Dupa primele 10 minute ale discutziei am aflat cum Dershowitz (care a vorbit neintrerupt 5:34 minute) a publicat o carte despre care Alan Finkelstein (care a vorbit neintrerupt 1:09 minute) afirma ca este o frauda, o dovada de plagiat a altei cartzi aparuta in 1984 shi intitulata "From Time Immemorial" sub semnatura lui Joan Peters. Interesant de urmarit cum Finkelstein este intrerupt shi amenintzat voalat, nefiind lasat sa ishi termine introducerea, provocind un moment in care cei trei vorbesc in acelashi timp. De retzinut este faptul ca acuzatziile de plagiat shi frauda, in cazul in care se dovedesc a fi adevarate, duc automat la excluderea din mediul academic american.
-------------------------------------------------------------------------------------



Chiar daca acest segment incepe cu Finkelstein, care vorbeshte timp de 4 minute, cel care expune mai mult este tot Dershowitz cu 4:03 minute, care incearca din nou, in repetate rinduri, sa il intrerupa pe celalalt invitat, urmarind sa schimbe cursul dialogului civilizat.
-------------------------------------------------------------------------------------



Incercind sa monopolizeze discutzia, Dershowitz continua o expunere diluata a situatziei din Israel, oprindu-se dupa 3:33 minute (vorbea in continuu de 7:36 minute), nu inainte de a lansa o ipoteza, mod inteligent de a incerca sa preia controlul shi schimba directzia discutziei, rol detzinut de Amy Goodman. De cealalta parte, Finkelstein ramine concentrat la subiect, ignorind agitatzia lui Dershowitz, vizibil agasat de afirmatziile dure dar pertinente ale interlocutorului sau. Este ushor de constatat cum Dershowitz este cuprins incet incet de panica, incercind sa arunce in discutzie un alt nume greu, cel al lui Noam Chomsky, filosof shi profesor de lingvistica la MIT in Massachusetts, figura importanta a intelectuatzii americane de astazi, shi el contestatar al prezentzei armatei israeliene in teritoriile ocupate.
Vine apoi momentul "Scarborogh Country", emisiune a postului MSNBC, unde Dershowitz promisese in direct 10000 $ Organizatziei pentru Eliberarea Palestinei daca cineva poate descoperi vreo eroare importanta aparuta in cartea sa. De remarcat agitatztia in care autorul a intrat imediat ce Amy Goodman i-a dat cuvintul lui Norman Finkelstein.
-------------------------------------------------------------------------------------



Strins cu usha, Dershowitz continua sa refuze ceea ce este evident pentru toata lumea. Referindu-se la un episod din istoria recenta a Israelului shi citind ca sursa lucrarea "Righteous Victims" a lui Benny Morris, publicata in 1999, el a greshit numarul arabilor presupushi a fi fost dislocatzi intre aprilie shi iunie 1947 din unele zone ale Palestinei, specificind doua la trei mii de persoane in loc de, asha cum a scris Morris, doua la trei sute de mii de persoane. Shocat shi speriat de gravitatea erorilor comise, avocatul se lanseaza in explicatzii din ce in ce mai shubrede, ignorind ideea principala.
-------------------------------------------------------------------------------------



Fragmentul este dedicat altor erori grave publicate de Dershovitz in legatura cu tehnicile de interogatoriu folosite de armata israeliana, considerate de organizatziile pentru drepturile omului drept tortura. Orice comparatzie cu ce s-a intimplat la Guantanamo Bay nu are nici o relevantza, in cartea lui Dershowitz fiind vorba de conflictul israelo-palestinian.
In multe momente tonul civilizat a fost inlocuit cu strigatul, cei doi incercind sa-shi argumenteze ideile.
Discutzia aluneca apoi inspre alte gresheli scandaloase, referitoare la batalia de la Jenin, consumata intre 3-11 aprilie 2002, in timpul celei de-a doua Intifade, cind armata israeliana a omorit cu buna shtiintza civili palestinieni.
La final se incheie prima parte a emisiunii difuzata pe 24 septembrie 2003.
-------------------------------------------------------------------------------------



Cea de-a doua zi incepe cu un rezumat fals al primei zile, oferit de Dershowitz, cu intentzia clara de a lua controlul shi a nu oferi lui Norman Finkelstein shi lui Amy Goodman timp sa mai spuna altceva, considerind ca emisiunea se deruleaza pe un spatziu limitat de timp. Conform aceluiashi concept, Dershowitz vorbeshte neintrerupt pentru 5:28 minute, facind-o pe moderatoarea discutziei sa il intrerupa elegant. Apoi el este scuturat rapid shi de Finkelstein, care il aduce cu picioarele pe pamint in mai putzin de un minut afirmind, la fel ca in prima zi, ca ceea ce a scris Dershowitz este o frauda, cu atit mai grava cu cit este opera unui profesor de la Harvard, institutzie cu standard extrem de ridicat in invatzamintul mondial.
-------------------------------------------------------------------------------------



In continuare, lasat sa vorbeasca, Finkelstein dezvaluie alte citeva surse citate de Dershowitz: IDF (ministerul apararii israelian), controversatul documentar "One day in september" realizat de Sony Pictures, al carui subiect este atacul terorist din timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen in 1972 shi cronologia materiilor de studiu ale unui liceu american. Incercind sa ishi acopere partenerul de discutzie Dershowitz se afunda din ce in ce mai mult in mlashtina propriilor gresheli.
-------------------------------------------------------------------------------------



Din cele 9:58 minute, Dershowitz monologheaza 8:47. La un moment dat se face referire la numarul de victime specificat de website-ul B'TSELEM al Centrului Israelian de Informatzii pentru Drepturile Omului in teritoriile ocupate.
-------------------------------------------------------------------------------------



Aici este momentul in care discutzia, apropiindu-se de final ia o turnura neashteptata. Incercind sa incheie, Finkelstein face referire la Rezolutzia 242 a Consiliului de Securitate al Natziunilor Unite, ai carei principali artizani au fost Arthur Goldberg shi Lordul Caradon, greshit folosit de Dershowitz sub numele de Charkroft sau Carrington. Cum ar spune romanul....surdul nu aude dar le potriveshte....
-------------------------------------------------------------------------------------



Totalmente copleshit de argumentele lui Finkelstein, Dershowitz arata ca un boxer cu garda jos, ce incaseaza fiecare lovitura incercind sa prinda gongul final inca in picioare. O dovedeshte shi ultima sursa citata de Finkelstein, care dezvaluie ca intregul comentariu pe marginea rezolutziei Natziunilor Unite, despre care s-au scris biblioteci intregi, a fost bazata pe un editorial din anul 2000 aparut in publicatzia obscura "Orlando Sentinel", ziar de care nu a auzit nimeni in America.
-------------------------------------------------------------------------------------

Evident ca aceasta emisiune nu ar fi putut fi realizata pe nici un canal media apartzinind intr-un fel sau altul vreunei corporatzii americane, insa a fost scinteia care stirnit mishcarea zionista impotriva profesorului Finkelstein.
In 2007 Universitatea De Paul a refuzat sai ii acorde titlul permanent de profesor, Dershowitz recunoscind ca in 2006 a scris o scrisoare conducerii Universitatzii din Chicago, cerind acesteia sa nu ii acorde titlul de profesor permanent lui Finkelstein.
Pe 5 septembrie 2007, Norman Finkelstein a demisionat de la catedra de stiintze politice, dupa ce a incheiat cu conducerea universitatzii, o intzelegere ai carei termeni nu au fost datzi publicitatzii.
Intre timp, in citeva zile va avea loc premiera filmului documentar "American Radical", al carui subiect este viatza lui Norman Finkelstein.

No comments: