Friday, October 9, 2009

Herta Muller ca Doina Cornea

Zilele trecute am gasit prin presa de scandal romaneasca publicata on-line, un articol despre conflictul dintre Herta Muller, recent cishtigatoare a premiului Nobel pentru literatura, originara din Banat, shi Horia Roman Patapievici, unul dintre valoroshii intelectuali romani ai momentului, printre altele shi director al Institutului Cultural Roman.
Astazi, am ajuns acasa la 10 seara shi am gasit postul lui Mihai, in care autorul aduce o meritata recunoashtere uneia dintre cele mai valoroase scriitoare ale momentului, aceeashi Herta Muller, a carei opera descrie lumea comunista de tip totalitar pe care a cunoscut-o in tineretze.

Despre viatza shi experientza acestei femei s-ar putea scrie o enciclopedie, al carei rezultat temporar ar putea fi premiul Nobel primit pentru lucrarile publicate in Germania, unde a ales sa plece deoarece in Romania nu o publica nimeni.
In aprilie 2008, prezenta la Bucureshti cu prilejul summit-ului NATO, ea declara "Evenimentului Zilei":
"Numai când mă gândesc la contactul zilnic cu realitatea românească, îmi dau seama că aş înnebuni a doua oară dacă ar trebui să trăiesc în România de azi. Este atâta indiferenţă în ţara asta, de vină pentru tot ce se întâmplă este şi indiferenţa populaţiei....N-aş fi putut să rezist să văd zilnic că, în toate locurile importante, sunt aceiaşi oameni ca înainte, sau care au aceeaşi mentalitate. Practic nu s-a schimbat nimic. A fost săptămâna trecută aici summitul NATO, or NATO este pactul lumii libere, nu ar avea ce să caute aici. Peste tot sunt steguleţele NATO şi UE, dar România nu este o ţară liberă, nu are nici o legătură cu aceste lucruri."



Cei ce au urmarit fragmentul video de mai sus shi au ascultat ce spune doamna Muller, au realizat probabil cum ziaristul incearca sa o provoace pe scriitoare, fara succes dealtfel, in a avea un schimb de replici cu Patapievici, iar apoi face referire la "imaginea Romaniei", moment in care Herta Muller il corecteaza amintindu-i ca orice initziativa in favoarea oamenilor din Romania, va avea succes pentru romani shi nu pentru .... "imaginea Romaniei".

Realitatea este ca romanii, lipsitzi de o educatzie normala intr-o lume normala, au dezvoltat fireshte, un comportament anormal. Shtiu cum cei care traiesc in afara granitzelor Romaniei intzeleg ce vreau sa spun, dar mai shtiu ca orice roman "de bine" va sari pina la tavan, fript la tirtitza de aceasta indrazneatza batjocura venita gratuit de la cei care "au dat bir cu fugitzii". Insa printr-un astfel de comportament isteric, romanii nu vor face decit sa se incapatzineze mai tare, sa se compromita shi sa se izoleze mai mult de tot ceea ce inseamna civilizatzie la acest inceput de mileniu III.

Totzi shtim cum sistemul romanesc corupe, invita la minciuna, crima shi complicitate cu scopul imediat de profit in detrimentul indivizilor devenitzi carne de tun sau mase de manevra. O dovedeshte pina shi pozitzia lui Patapievici, obligat sa se replieze din cauza de vid legislativ in loc sa se relaxeze admirativ shi sa o felicite pe extraordinara doamna Herta Muller, al carei curaj a sfidat orice amenintzari. Cunoashtem cum mascaricii retardatzi au acaparat Romania, distrugind demnitatea, fortza de lupta shi valorile unui popor a carui singura preocupare constanta a fost sa ramina cit mai mult in picioare sub ploaia de lovituri care i-au crestat chipul shi sufletul.
Ascultind-o insa pe Herta Muller am fost surprins cit de mult seamana mesajul dumneaei cu mesajul Doinei Cornea.... shi - din pacate - cit de actual.
Aceeashi claritate, aceeashi tristetze, aceeashi suferintza, aceiashi demoni, despre acelashi popor, despre aceeashi tzara.....



Shi m-a impresionat shi bucurat in acelashi timp ca o femeie inspirata shi curajoasa, a zgiltziit serios aceasta cazemata a oportunismului, manipularii, minciunii shi prostiei, condusa de citeva fruntzi de oligofreni tembeli, a caror singura preocupare este fraudarea trecutului, prezentului shi viitorului.....

.....Care se numeshte Romania.





No comments: