Thursday, January 8, 2009

Cazul curios al lui Benjamin Button - unde eshti tu Robert Redford?

Am vazut filmul asta acum citeva zile mai mult din curiozitate pentru ca unii colegi de la munca erau foarte mishcatzi de "imaginatzia'' lui F. Scott Fitzgerald, pe a carui scurta povestire se bazeaza intregul scenariu al filmului. Nu shtiu de ce, dar m-am ashteptat la mult mai mult, avind in vedere ca ideea de a te nashte batrin shi a creshte intinerind am mai intilnit-o in literatura, fiind retzeta perfecta pentru dragoste - a te nashte cu experientza shi a deveni tinar pe masura ce inaintezi in virsta. Numai prezentza unor actori ca Brad Pitt, Cate Blanchett sau Julia Ormond te poate face sa plateshti biletul pentru o astfel de poveste tzesuta in jurul unei idile in care EL intinereshte, iar EA imbatrineshte.

Din pacate insa, pe durata celor 2 ore shi 43 de minute am urmarit o dramatizare inceata, cu prea multa concentrare pe "batrinetzea" lui Brad Pitt shi o uluitor de rapida trecere la perioda lui de "copilarie". Singura scena in care am vazut ceva nou, vizual vorbind, este scena scufundarii submarinului in care chiar ai impresia ca eshti pe barca shi trasoarele itzi zboara pe la ureche lovind tabla ruginita din care era facuta barca pe care se afla eroul principal. Cu scuzele de rigoare, asta nu are nimic de a face cu povestea in sine, shi cred ca marea lipsa a productziei este Robert Redford pe postul de regizor. Maestru in a spune poveshti in ritm domol dar cu fortza emotzionala, Redford (vezi "A River Runs Trough It" - 1992 shi "The Horse Wisperer" - 1998) ar fi shtiut cum sa itzi puna nodul in git pe durata celor 163 de minute de film. Pacat de subiect pentru ca la final clar am avut impresia ca Benjamin Button n-a facut nimic cu viatza lui, in afara de jurnalul din care Julia Ormond afla ca este fiica eroului poveshtii. Tuturor celor care vor sa vada unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata, cu poveste de dragoste, amintiri, drame shi .... nod in git, le recomand "The Notebook", produs in 2004 shi regizat de Nick Cassavetes. Aia da love story.....

4 comments:

Anonymous said...

Am vazut filmul. Ai dreptate. Totusi, esti putin cam categoric. Se intinde ca o marmelada, este adevarat, dar, in definitiv, te tine chiar si asa atent.
Am pus la descarcare The Notebook. Astept sa-l vad in seara asta, draga Buburucea.

jocker12 said...

cred ca povestea nu este spusa asha cum trebuie tzinind cont ca subiectul este ultrageneros shi poate dezvolta "n" scenarii.....actorii au fost aleshi bine, machiajul e ok, insa plasarea finalului poveshtii in 2005 cind uraganul Katrina a distrus New Orleans e ca o gluma proasta - parca ma uitam la Spiderman, ceasul care merge inapoi - ideea e interesanta dar nu poate impinge shi timpul real inapoi shi poate ca am fost eu mai tzepos de data asta, dar nu m-a mishcat nimic in asha masura in cit sa dau cu shapca de pamint sa zic "oooooo, ce greutate de pelicula!". Nu.....Povestea s-a pierdut pe drum, acoperita de fetzele shi prestatzia actorilor, decoruri shi machiaj....Dupa ce vezi "The Notebook" sau chiar "A River Runs Through It" al lui Redford, o sa intzelegi ce vreau sa zic.

Raluca Nicula said...

Am vazut filmul, intr-adevar... parca i-a lipsit ceva. Eu as fi vazut alt actor in rolul principal. Am vazut si "The notebook" si sunt de acord cu tine: ca poveste de dragoste este mult peste "The curious case..."

jocker12 said...

mare pacat ca au irosit shansa de a face un film extarordinar....am vazut ca au avut nominalizari la "Globul de Aur"...degeaba...