Thursday, December 24, 2009

Despre orgolii, razbunare shi.... despre spiritul Craciunului

Zilele acestea am rememorat pe sarite, drama acelui decembrie '89 romanesc. Timishoara, Sibiu, Brashov, Bucureshti.... La vremea respectiva, o lume intreaga a vazut cum sperantza s-a nascut din singe, curaj, dar shi din gresheala. Din motive pe care nu cred ca le vom descoperi vreodata, aceeashi sperantza s-a stins sugrumata de minciuna shi indiferentza. Ar fi fost prea frumos....

Astazi insa, dupa 20 de ani, romanii shi timpul lor se mishca parca prea repede. Ei devoreaza totul cerind razbunare, chiar daca nimeni shi nimic nu va intoarce sau schimba istoria crimelor romaneshti. Sufletele mortzilor insa, nu cer razbunare shi nici macar dreptate.... ci mai degraba invita la rabdare, respect, tolerantza shi credintza. Numai asha poate fi schimbat viitorul unei natziuni care shi-a alimentat energiile din duplicitate, tradare shi minciuna.

Uneori au cazut capete shi a curs singe, insa mereu cei care au luptat, s-au intors acasa la cei dragi, simtzind pe umeri povara altor shi altor nedreptatzi neintzelese. De neinchipuit, de cele mai multe ori acasa a insemnat o viatza in interiorul unui imens lagar de concentrare - munca shi exterminare - care a fost Romania.

Hranitzi cu nedreptate shi cu ura, oamenii au plecat capul umilitzi. Un asemenea trecut te educa intr-un singur fel, de aceea astazi cei care au shansa de a vorbi conatzionalilor lor, cer "ochi pentru ochi shi dinte pentru dinte", invocind inerentele nedreptatzi suferite in trecut.

Dramatic, aceasta este unica shi ultima solutzie... Nimeni nu invita la sobrietate, respect, gindire, analiza mai atenta sau rabdare. In fapt, romanii s-au saturat. Nu este un secret pentru nimeni care cunoashte cum stau lucrurile, ca acest popor, de cind se shtie el in Balcani, a fost veshnic intr-o stare de nemultzumire nerabdatoare. Colerici la orice pirtz permis de noua democratzie, romanii sint convinshi ca razbunarea va corecta trecutul, iar in consecintza, prezentul shi viitorul se vor reasheza cumintzi pe fagashul normal. Totzi romanii sint incredintzatzi ca numai atunci se vor simtzi vindecatzi shi vor scapa de toate fantomele care le bintuie destinul.

Nimic mai fals. Needucatzi pentru a intzelege, romanii manifesta un egoism feroce, individual shi ca natziune. Indopatzi cu patima razbunarii, ei nici macar nu se mai gindesc ca cei care au murit nu mai pot fi intorshi inapoi printre cei vii. Ma repet - nimeni shi nimic nu poate schimba asta. Dar spiritele le sint otravite shi acesta este motivul pentru care viitorul - din perspectiva romaneasca - arata ca o mlashtina puturoasa. Adultzii se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta, iar tinerii nu mai au nici o sperantza.

Concluzia este ca, shi astazi, Romania a ramas acelashi lagar de concentrare.

Asta m-a facut ca azi sa sper shi sa doresc ca romanii sa ishi gaseasca linishtea pe care nu au cunoscut-o niciodata, sa vada shi sa accepte ca razbunarea ii va invenina mai tare. Inca mai cred ca aceshti oameni pot judeca in mod corect.
Cei care au intzeles mesajul shi simbolul Craciunului, au impins omenirea inainte. Nimeni nu a cerut razbunare din simplul motiv ca aceasta va aduce mai multa suferintza. Raspunsul a venit intotdeauna prin educatzie, respect, prietenie, incredere shi compasiune.
Este ceea ce le doresc tuturor de acest Craciun.

No comments: