Friday, December 11, 2009

Inglorious Basterds - Tarantino de nota 10

Zilele trecute am gasit timp pentru citeva filme care meritau atentzie, iar unul dintre ele era aceasta productzie semnata Quentin Tarantino. Cunoscindu-i stilul direct, uneori subtil, pigmentat cu singe shi oase rupte - vezi Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Kill Bill, Planet Terror sau Natural Born Killers (ca scenarist) - ma ashteptam la multa culoare shi zgomot.

Surpriza a venit insa de la povestea care se deruleaza in doua dimensiuni diferite..... Spatiul este cel al Europei invadate de trupele germane in al doilea razboi mondial, in timp ce spiritul este unul de western (muzica fiind un element de baza), cu interesante schimbari de situatzie, impushcaturi, tensiune shi legende demne de vestul salbatic. Prescurtat, filmul se poate reduce la un plastic Gestapo vs. Rezistentza, sau invers.... fiindca Tarantino este unul dintre cei putzini care au putut imagina trupe germane "terorizate" de "haiduci" evrei, un atentat reushit imporiva lui Hitler sau un inalt demnitar din Gestapo negociind cu ofitzerii armatelor aliate.



Nu insist pentru ca va recomand acest film shi nu vreau sa va spun povestea dinainte, dar nu pot sa inchei fara o mentziune pentru Christoph Waltz, cel care joaca rolul colonelului Hans Landa..... Pe linga amanuntul ca pe tot parcursul filmului vorbeshte 4 limbi de ciculatzie internatzionala, rolul este unul care il recomanda pentru un Oscar..... sau cel putzin pentru o nominalizare.


No comments: