Monday, November 30, 2009

BBC-ul despre socialismul lui Ceaushescu

 Recent am descoperit un documentar despre Romania de dinainte de 1989, realizat de englezii de la BBC. Ca unul care am trait ultimii 19 ani ai acelei perioade, am fost surprins de acuratetzea acestui film. Orice astfel de incercare poate fi un proiect mult prea indraznetz pentru occidentali, de cele mai multe ori incapabili sa intzeleaga implicatziile interzicerii avorturilor in RSR, sau motivele pentru care romanii nu pot accepta conceptul, pentru ei teribil, de "tulburari mentale".

50 de ani de comunism au cintarit prea greu in vietzile oamenilor, au adus prea multa tristetze shi suferintza intr-o tzara unde Partidul controla totul. Acest documentar surprinde cred, atmosfera acelor vremuri dominate de familia Ceaushescu, realizatorii reushind sa gaseasca tonul potrivit unei astfel de "poveshti" neverosimile.

Printre cei intervievatzi se afla Violeta shi Shtefan Andrei, Nicu Covaci, Nicolae Melinescu, Zoia Ceaushescu, Mihai Stanescu, Toni Grecu shi capitanul de parashutishti Ionel Boeru. Completat cu foarte multe imagini de arhiva, filmul ofera "splendoarea" magazinelor de mezeluri ale caror rafturi ramasesera goale, a distrugerii Bucureshtiului inainte de ridicarea Casei Poporului, dar shi a mortzilor Revolutziei, romani pentru care nu a existat alta ieshire de sub comunism....

No comments: