Monday, November 9, 2009

Diplomatic, palestinienii fortzeaza pacea cu Israelul

Duminica presa israeliana a semnalat pentru prima data posibilitatea aparitziei pe harta Orientului Mijlociu a unui nou stat - Palestina. Acesta este motivul pentru care guvernul lui Benjamin Netanyahu este in fierbere.
Pe scurt, exista rapoarte conform carora, dupa o lunga perioada de discutzii shi negocieri, Autoritatea Palestiniana a ajuns la un acord cu Administratzia Obama pentru recunoashterea unui nou stat - Palestina, ce ar putea fi declarat independent in mod unilateral de catre palestinieni. Amanuntul care complica situatzia in zona este acela ca prim ministrul Salam Fayyad, doreshte ca teritoriul unui eventual nou stat sa fie in interiorul granitzelor de dinainte de 4 iunie 1967, adica inainte de "razboiul de 6 zile" in urma caruia Israelul a anexat ilegal Ierusalimul de Est, Fishia Gaza, Inaltzimile Golan shi West Bank-ul. In eventualitatea unui astfel de demers, este foarte probabil ca palestinienii sa obtzina shi suportul Marii Britanii, Frantzei, Spaniei shi Suediei - importante state membre ale Uniunii Europene, precum shi sprijinul Consilului de Securitate al Organizatziei Natziunilor Unite.


Planul palestinienilor este acela de a inainta Natziunilor Unite o "cerere de suveranitate" shi de a solicita Consiliului de Securitate o noua rezolutzie care sa inlocuiasca Rezolutziile 242 shi 338 din 1967, respectiv 1973. In cazul in care acest plan diplomatic va fi finalizat iar Palestina va deveni stat independent, arabii vor cishtiga un sprijin important impotriva ocupatziei militare israeliene din teritoriile amintite, putind oricind sa se angajeze in actziuni de autoaparare a propriei tzari.

Ca rezultat, prim ministrul israelian se afla in aceste zile intr-o vizita de doua etape - Washington shi Paris, pentru a discuta aceasta situatzie, care in viziunea partzii evreieshti, nu arata prea bine pentru viitorul imediat. Obishnuitzi sa trateze totul de pe pozitzii de fortza, israelienii traiesc o  dinamica noua in Orientului Mijlociu, fiind nevoitzi sa negocieze in loc sa ordone deschiderea focului. Nu este mai putzin adevarat ca shi comunitatea internatzionala a ajuns la limita rabdarii, multe puteri declarindu-se dispuse sa ii asculte shi sa ii sustzina pe palestinieni, cei despre care s-a crezut multa vreme ca terorizeaza Israelul.

- prima fotografie reprezinta expansiunea israelienilor in zona, teritoriile demarcate cu alb fiind locuite de-a lungul timpului (ultima jumatate de secol) de evrei, iar cele demarcate cu verde, de palestinieni -
- cea de-a doua fotografie reprezinta teritoriul West Bank, zona ocupata in totalitate shi ilegal de Israel, cu toate avantposturile shi punctele de control israeliene, instalate de-a lungul timpului -
- pentru o vizionarea fotografiilor in marime originala datzi click pe imagine -

No comments: