Saturday, November 21, 2009

Romania - cea mai corupta tzara din Uniunea Europeana

Intzeleg ca lupta electorala pentru prezidentziale ishi consuma ultimele clipe. Aflu de pe bloguri ca oamenii sint cu mult mai dezamagitzi decit sint optimishti. Urmaresc inregistrarile video ale ultimei confruntari electorale mediate de "intransigentul" Turcescu, shi ma intreb ce se poate alege de o societate in care liderii ce trebuie sa fie un exemplu, se cearta ca tzatzele de la piatza, pentru o ceapa mai rotunda, o vinata mai curbata sau o bucata de brinza mai desarata... Vad cum aceshti potentziali lideri ai Romaniei se admonesteaza reciproc pentru ca nici unul in felul lui, nu shi-a "facut temele" fatza de popor shi miine poate ramine repetent. Este clar ca vremea nuantzelor, cel putzin la nivelul lor de intzelegere, a ramas demult in urma, astazi fiecare concentrindu-se asupra loviturilor sub centura, pentru ca - nu-i asha - publicul ajuns la capatul rabdarii va urla de bucurie, incurajind "marionetele" sa se sfishie intre ele. Straini de o viatza normala, romanii, shi ca ei intreaga clasa politica, savureaza circul ieftin, spectacol de mahala la care s-au coborit aceshti turmentatzi ce conduc astazi Romania.

Cu surprindere, satisfactzie shi respect insa, am descoperit ca in afara de aceshti macelari cu filozofie proletara, in Romania se afla shi oameni normali, existentza shi dorintza lor de implicare fiind un semn ca romanii mai pot inca gasi celalalt capat al tunelului in care au fost ratacitzi in urma cu 60 de ani. Celor care nu ma cred, le recomand sa incerce sa descopere activitatea Familiei Regale, prin totzi reprezentantzii sai, personalitatzi care in ciuda abandonului la care au fost supuse chiar de catre partenerii pe care i-au avut de-a lungul istoriei, s-au intors tot la Bucureshti, acolo unde romanii au nevoie de serviciile lor.

Shtiu ca Principele Radu de Romania a avut curajul de a se lansa in cursa pentru prezidentziale, hotarind mai apoi sa se retraga, banuiesc descumpanit. Citesc insa pe blogul Altetzei Sale, al carui link este gazduit de sectziunea "Watching" chiar pe partea dreapta a acestei pagini, ca nu shi-a pierdut sperantza, ceea ce ma obliga la a-i recunoashte meritele pe deplin.

Shi pentru ca acest moment, chiar cu o zi inaintea alegerilor prezidentziale, este unul clar decisiv pentru destinele romanilor pe urmatorii 5 ani, am vrut sa ma refer la principalul motiv pentru care nord Dunarenii nu sint acceptatzi inca in sferele respectabile ale Europei Occidentale - coruptzia. Nu vreau sa aprofundez ce inseamna coruptzia la romani, pentru ca inseamna totul, shi din aceasta cauza, comunitatea internatzionala a stabilit recent ca Romania este cea mai corupta membra a Uniunii Europene. Mai concret, conform statisticii oferite de Transparency International, Romania ocupa locul 71 din 180 de natziuni, cu un indice de 3,8 pe o scara in care 0 reflecta "cel mai corupt", iar 10 reflecta "cel mai putzin corupt".

Va ofer pentru urmatoarele 8 minute sa o ascultatzi pe Huguette Labelle, doctor in filozofie, cea care conduce Transparency International astazi, shi sa nu pierdetzi ultimul minut in care ea se adreseaza parca direct romanilor, invitind la responsabilitate pentru progres, intarind amanuntul ca faptele shi nu vorbele liderilor de astazi, trebuie sa fie principalul motiv pentru care fiecare cetatzean poate face o alegere sau alta.




Ce-ar mai fi de spus? Ca romanii au nevoie urgenta de repere morale demne de urmat? Ca papitzoii de la conducerea tzarii, dar shi din sfera politica in general, au provocat o criza a valorilor? Ca omul simplu a ajuns sa lase capul in pamint socotind ca ashteptarea de 50 de ani shi sperantzele de dupa '89 au fost o pierdere de timp, iar batjocura continua? Cu putzin timp in urma, trebuie sa recunosc, ash fi spus ca totul este pierdut, dar astazi cred ca nu..... shi ii invit pe totzi cei ce mai spera in claritatea spiritul romanesc adevarat, sa nu uite de Familia Regala. Sint sigur ca numai simpla curiozitate se va schimba repede in uimire shi apoi in sperantza. Shi asta poate fi o experientza extraordinara.....

No comments: