Wednesday, November 18, 2009

Rethink Afghanistan

Cu citeva zile in urma am postat un link la o pagina de web unde cei interesatzi puteau admira citeva excelente fotografii de razboi din Afghanistan. Recunosc ca in viziunea multora, razboiul contra talibanilor a parut intotdeauna justificat, considerind amanuntul ca bin Laden s-a ascuns pentru multa vreme in peshterile transformate in cazemate. Insa astazi lucrurile s-a schimbat.

Conform declaratziilor generalului Petreaus, Al Qaeda nu mai este prezenta deloc in Afghanistan, iar trupele americane recent suplimentate, lupta intr-un razboi ce seamana izbitor cu cel pierdut de sovietici in anii '80. Prinshi in mijlocul unui razboi civil, aliatzii au ajuns sa nu mai intzeleaga nimic. Exista confirmarea ca prea multzi militari au murit din cauza unor gresheli, lipsei de comunicare intre comandantzi sau pur shi simplu deoarece, daca la inceput au pledat pentru eliberarea Afghanistanului, astazi americanii sint privitzi ca armata de ocupatzie. Trist dar adevarat, in clipa in care politicienii au incercat o rezolvare diplomatica, au descoperit ca la masa tratativelor trebuie primitzi shi reprezentantzii Pakistanului, vecinul cu care, vetzi vedea in continuare, nu exista practic nici o granitza.

Cu fiecare zi, lucrurile s-au complicat shi mai mult, iar numarul victimelor a crescut atit in rindul militarilor shi al insurgentzilor, cit shi mai grav, in rindul civililor nevinovatzi.

In cele ce urmeaza va ofer un film despre situatzia din Afghanistan la sfirshitul acestui 2009. Vetzi intzelege poate catastrofa pe care o traieshte aceasta tzara, eforturile armatelor implicate, costurile conflictului suportate exclusiv de aliatzi, in special de cetatzenii americani, situatzia populatziei civile care nu are nici o ieshire, conditzia femeilor din Afghanistan, precum shi eforturile pentru stabilitate in acea zona de razboi.
Urmarind acest documentar de exceptzie am simtzit ca realizatorii nu spun adevarul pina la capat, deoarece exista totushi un element important care tzine Afghanistanul pe loc - economia subterana alimentata de traficul de droguri shi de arme. Nimeni nu spune nimic despre asta, dar eu cred ca este principala cauza a saraciei in care este tzinuta populatzia cit shi singurul motiv pentru care absolut totzi cei din film vor sa scape de americani. In lipsa unei prezentze externe agasante, fiecare individ in parte va gasi o cale "ascunsa" de supravietzuire. Acesta amanunt sper, completeaza fara sa diminueze valoarea acestui documentar.

(cei care vor sa acceseze subtitrarea, aceasta se poate face de la meniul din coltzul din dreapta jos - functzia CC - closed captioning -, care poate fi activata dupa ce datzi play pentru fiecare segment in parte)

Part 1 - Troops


Part 2 - Pakistan


Part 3 - Cost of War


Part 4 - Civilian Casualties (discretion is advised)


Part 5 - Women of Afghanistan



Part 6 - Security

No comments: