Nu este prima data cind scriu despre femeile din Iran shi soarta pe care o au de infruntat. Nascute intr-o tzara cladita pe ruinele unor mari civilizatzii, iraniencele supravietzuiesc fundamentalishtilor care prefera sa foloseasca Islamul ca acoperire pentru crime greu de imaginat. Am hotarit astazi sa ma opresc asupra poveshtii lui Neda Agha Soltan, o femeie in virsta de 27 de ani, care a fost impushcata in plina strada, in timpul unei manifestatzii impotriva ultimelor alegeri din Iran.
Pe 20 iunie 2009 in Teheran, la ora 19:05, la intersectzia strazilor Karegar, Khosravi shi Salehi, s-a consumat o crima. Neda se afla in plina strada, alaturi de tatal sau - un barbat cu parul alb care apare in filmele urmatoare purtind un tricou albastru cu dungi albe - privind la multzimea care striga impotriva preshedintelui ales, considerat "dictator" de marea masa de nemultzumitzi, cind unul dintre politzishtii Basij, aflat pe unul dintre acoperishurile cladirilor dimprejur, a impushcat-o mortal.
Al doilea film care are numai 40 de secunde shi a facut deja inconjurul lumii, o arata pe Neda cazind pe asfalt, eforturile celor doi barbatzi care incearca sa o ajute, dintre care unul este chiar tatal sau, fiind tardive. Dupa numai 12 secunde, din cauza unei puternice hemoragii interne, singele ii tzishneste pe gura shi pe nas, victima pierzindu-shi viatza - dupa cum au declarat martorii - in mai putzin de doua minute.
Am pus aici fotografia aceste femei impushcata numai pentru ca se uita la oamenii care manifestau zgomotos dar pashnic. Dupa cum se poate auzi din sunetul primului film, multzi strigau "Allahu Akgar", care in traducere libera inseamna "Dumnezeu este mare". Jurnalishtii care au vazut imaginile au dedus ca Neda a fost impushcata numai pentru ca purta blue jeanshi shi adidashi albi, imbracaminte mai putzin obishnuita pentru femeile din Iran.... Orice este posibil, insa este clar pentru toata lumea ca musulmanii a ieshit din adormire. Dupa ce Obama a intins o mina Islamului prin discursul de la Cairo, chiar inainte de alegerile din Iran, este clar ca totzi cei care au suportat cu greu regimurile fundamentaliste, nu mai sint dispushi sa mai ashtepte. Iar dictatorii se tem. Am mai vazut asta in urma cu 20 de ani in decembrie, cind pe strazile Timishoarei, Bucureshtiului shi Sibiului au murit tineri nevinovatzi. Istoria se repeta.
(fotografiile apartzin site-urilor wikipedia.com shi twitter.com)
No comments:
Post a Comment