Sunday, March 8, 2009

Ziua Femeii serbata in stare de alerta

Regimul fundamentalist religios criminal de la Teheran, omoara femei nevinovate

Ziua femeilor nu este una stralucita in Statele Unite, unde pot spune mai degraba ca fiecare zi a anului este dedicata, in mod special shi intotdeauna diferit, tuturor femeilor. Sarbatoarea cred, a ramas la loc de cinste in locurile unde femeile mai au nevoie de recunoashtere, de apreciere, de respect sau de iubire, zone ale acestei lumi, unde exista inca discriminare sexuala. Mai mult sau mai putzin. Nu vreau ca romanii sa se simta lezatzi in amorul propriu, pentru ca nu e nevoie, eu dorind sa aduc in atentzia tuturor celor ce vor citi aceste rinduri, un cu totul altfel de subiect.

Shi am sa va povestesc ce s-a petrecut in aceste zile in Iran. Nu cred ca mai este un secret pentru nimeni faptul ca regimul fundamentalist religios de la Teheran pune femeile pe una dintre cele mai coborite trepte sociale cunoscute de-a lungul istoriei. Sub aceasta acoperire cretina, femeile sufera abuzuri cumplite care de cele mai multe ori culmineaza cu pedeapsa cu moartea pentru infractziuni ridicole. Sint de acord ca "adulterul" nu este cea mai fericita shtire pentru un sotz oriunde s-ar afla el, dar de aici pina la a o condamna pe sotzie la moarte este drum lung, shi de fiecare data necesita tratament medical intr-o clinica de psihiatrie.

Ei bine, ieri, rasfoind shtirile zilei am aflat cum recent, 8 femei au fost condamnate la moarte in Iran pentru "adulter", aflindu-se astazi intr-una din inchisorile guvernului. Metoda ce va fi folosita este aruncarea cu pietre in capul condamnatei, al carui corp se afla ingropat in pamint (ca in fotografie).
Singurul ajutor poate veni din partea organizatziei Amnesty International, care lupta de ani buni pentru abolirea acestei pedepse "barbare" aplicata condamnatzilor, indiferent de sex. Cercetarile au aratat ca, din pacate, femeile sint predispuse acestui tip de condamnare deoarece legea este interpretata diferit in cazul lor, comparativ cu cel al barbatzilor.

In primul rind, responsabilitatea femeilor in fatza legii este aplicata la virsta mai mica decit in cazul barbatzilor, iar marturia femeilor in instantza valoreaza la jumatate din cea a barbatzilor. Potrivit Amnesty International, femeile din Iran semneaza mult mai ushor declaratzii "fabricate" datorita faptului ca multe dintre ele nu shtiu sa citeasca shi sa scrie, ele raminind vulnerabile arestarilor abuzive, proceselor idioate shi condamnarilor absurde.

Potrivit raportului Amnesty International in legatura cu situatzia din Iran, "Codul Penal specifica clar cum pedeapsa cu moartea prin aruncarea cu pietre este perfect legala, mergindu-se pina acolo incit la articolul 104 se spune ca pietrele nu trebuie sa fie atit de mari incit sa omoare condamnatul dupa primele citeva lovituri, dar destul de mari incit sa produca durere. Articolul 102 arata cum barbatzii trebuie ingropatzi pina la briu, iar femeile pina la nivelul pieptului".

Cunosc o femeie originara din Iran. Discut cu ea cam de doua - trei ori pe luna shi de fiecare data zimbeshte trist shi lasa privirea in pamint. Discutam despre viatza de zi cu zi, timp de 5 - 10 minute. O singura data am intrebat-o despre Iran, curiozitatea mea fiind legata de veridicitatea filmului "300", o incredibila balada despre iubirea de tzara shi sacrificiu. Mi-a spus ca filmul este exagerat shi astazi, imediat dupa "ziua femeii" tind sa ii dau dreptate in cu totul alt sens....sint convins ca iranienii nu ishi iubesc familiile....shi de unde trag aceasta concluzie? Tocmai din modul in care ishi respecta shi trateaza femeile....ca in "comuna sclavagista".

De aceea cred ca acum, cind pentru citeva ore femeile au fost admirate la adevarata lor valoare, gindurile tuturor trebuie sa fie, chiar shi pentru citeva clipe, la acele nevinovate care cad victime torturilor shi barbarismului religios din Orientul Mijlociu.

Shi daca avetzi putere, aici sint 75 de secunde de film difuzate de o televiziune spaniola in care este filmata aplicarea sentintzei de care aminteam mai sus....

No comments: