Wednesday, March 4, 2009

Bijuterii arhitecturale abandonate prin Europa

E greu de de intzeles cum unele cladiri de patrimoniu natzional sau europen au ajuns astazi prada balariilor shi degradarii. Shtiu cum romanii se pling cu fiecare ocazie ca importante obiective istorice, muzee sau opere de arta aflate intre granitzele carpatine, se deterioreaza vazind cu ochii, prada unei indiferentze natzionale care te face sa simtzi un nod in git. Cu toate aceste insa, nu ar fi rau pentru cei alarmatzi de perspective sumbre, sa descopere ca astfel de "bijuterii" aflate in paragina gaseshti peste tot in Europa. Shi am sa va arat citeva.....

1. Fabrica HVR Chemie din Germania

Aceasta este una dintre multele cladiri abandonate aflate pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane. Imobilul a apartzinut la inceput unui fost lider al partidului comunist, iar apoi a adapostit birourile unei fabrici de produse chimice. Astazi, toate camerele cladirii decorate dupa moda anilor '70 - '80, adapostesc mobila abandonata, mashini de scris shi aparatura ramasa imediat dupa ce locul a fost parasit, la inceputul anilor '90. Impresionante sint colectzia de chei, telefoanele shi biblioteca lasate in urma.

2. Vila St. Marie din Belgia

Imobilul a fost locuit de o familie catolica, marturie fiind seria de decoratziuni religioase care se afla la tot pasul. Povestea spune ca ultimul proprietar, care a murit la o virsta tinara, a lasat casa sotziei sale care apoi a avut o aventura cu un popa local. Din misterioasa idila s-a nascut un copil ce a fost inecat de mama in incercarea sa de a ascunde rushinea cuplului. Imediat dupa ce crima a fost descoperita iar femeia arestata, vila a ramas nelocuita shi asha este shi astazi, dupa aproape 50 de ani. Cu aproximativ intreg mobilierul ramas intact, fotografiile dau impresia unui spatziu frecventat de spirite triste shi ratacite.

3. Castelul Noisy din Belgia

Denumit shi Castelul Mirandei, este abandonat de apropae 20 de ani. In timpul revolutziei franceze, a fost parasit de locatari, ce s-au refugiat la o ferma din apropiere, care mai apoi a dat numele castelului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, a devenit tabara de vacantza pentru copii angajatzilor de la caile ferate, iar in 1990, cladirea a fost devastata de un incendiu, motiv pentru care astazi este total pustie. Cred ca acest castel merita sa fie restaurat numai pentru tavanele shi scarile superbe, ale caror linii aduc un aer nobil intregului complex.

4. Castelul Messen din Belgia

Intre secolele al XVI-lea shi al XVIII-lea, acest castel proiectat de celebrul arhitect italian Giovanni Niccolo Servandoni, a fost proprietatea familiei Bette. In secolul al XIX-lea a devenit centru industrial, iar dupa aceea a adapostit o shcoala shi o capela a maicilor din zona. Imediat dupa primul razboi mondial, castelul a functzionat ca shcoala pentru copii celor mortzi sau ranitzi in lupte. Abandonat de mai bine de 50 de ani, imobilul nu mai prezinta sigurantza de altadata, fiind realmente periculos sa te aventurezi inauntru mai ales din cauza deteriorarilor suferite.

5. Vila Castor din Belgia

Aceasta cladire se afla in apropiere de Antwerp. Vecinii spun ca a fost abandonata in anii '70, dar locul pare bintuit de fantome. Cei care au facut fotoreportajul anexat au povestit cum au gasit doua valize nedesfacute chiar linga usha de la intrare. Pina shi cele doua scaune din fotografie sint aranjate ca pentru o discutzie de familie shi un ceai cu rom shi cu lamiie.

6. Castelul ter Meeren din Belgia

Acest imobil impunator din Bruxelles, este abandonat de numai citziva ani, dar cei care l-au vizitat spun ca se degradeaza intr-un ritm vertiginos, datorita poluarii shi vibratziilor orashului. Cladirea a fost ridicata in etape, incepind cu secolul XII-lea, continuind cu secolul al XV-lea shi terminind cu secolul al XIX-lea.

7. Vila Viron din Belgia

Fosta proprietate a unui conte, cladirea a fost abandonata in urma cu 20 de ani, dar arata ca shi cum a fost parasita mai demult, deoarece toate decoratziunile interioare nu au fost modificate din 1930. Dupa ce contele a murit, sotzia lui s-a mutat intr-o casa mai mica, lasind in urma aceasta capodopera pe care insa, o viziteaza in fiecare zi, in special pentru gradina din spatele cladirii. Colectzia de sticle goale, poate insinua ca proprietarul a fost un adevarat artist.

8. Seminarul Sfintul Iosif din Anglia

Aceasta cladire ridicata intre 1800 shi 1810, se afla in apropiere de Manchester, mai exact pe dealurile din Lancashire shi pe vremuri a fost locul unde s-au pregatit generatzii de preotzi ai bisericii catolice. Pe masura ce numarul elevilor a inceput sa scada, shcoala a fost mutata, iar imensul imobil abandonat. Dovedind ca englezii sint preocupatzi de soarta acestei "bijuterii", un grup de investitori a pus la punct un plan de transformare a fostului seminar intr-o complex de apartamente de lux. Acesta este shi motivul pentru care locul a fost impinzit cu camere de luat vederi, in scopul prevenirii furturilor shi distrugerilor inerente unui loc parasit.

2 comments:

Anonymous said...

Foarte interesant articol!!!Pacat de ele.. cred c-o sa ma documentez si eu despre castelele astea. Oare sunt pazite?:)) daca tot sunt abandonate.. Mi-ar placea sa le vizitez :D

jocker12 said...

Vila Viron este vizitata zilnic de proprietara.....Seminarul Sf.Iosif este sigur pazit, iar celelalte probabil ca au agentzi de vinzari care pastreaza cheile, altfel nu ar mai avea nici un fel de mobilier inauntru....
Daca ai ocazia sa le vizitezi, ar fi nimerit sa intrebi pe la primariile orashelor shi sigur se poate, asha cum s-a putut pentru fotografii care au lucrat la documentare....
Mai pregatesc shi alte posturi despre locuri parasite, shi acelea sint mai dezolante decit cele despre care am scris aici....