Tuesday, November 10, 2009

Andre Agassi sau regretul de a fi jucat tenis

Intrebat daca ishi aminteshte un moment neplacut din intreaga sa cariera de profesionist, americanul a spus ca nu ishi aminteshte nici un moment in care sa fi jucat tenis cu placere!

In urma cu citeva zile, fostul mare jucator de tenis american Andre Agassi a destainuit ca in anii '90 a consumat droguri, mai exact "crystal meth", produs chimic ilegal in Statele Unite shi interzis de toate forurile sportive internatzionale. Informatzia cuprinsa in cartea autobiografica "Open", a shocat lumea tenisului cit shi publicul larg, aducind o lumina noua asupra carierei shi caracterului unuia dintre cei care au fost consideratzi  cei mai valoroshi sportivi ai planetei.

Nu este mai putzin adevarat ca Agassi a ales sa spuna adevarul cind ar fi putut sa nu o faca. A ales sa-shi recunoasca shi accepte greshelile, fiind conshtient de riscurile la care se expune, de intrebarile shi concluziile pe care oamenii le vor avea dupa shocul neashteptat al dezvaluirilor.

In saptamina imediat urmatoare, realizatorii emisiunii "60 minutes" au dedicat un segment lui Andre Agassi, Katie Couric fiind aceea care s-a intilnit cu fostul mare campion.






Ce ar mai fi de spus dupa toate aceste dezvaluiri? Sint sigur ca Agassi regreta greshelile facute, asha cum sint sigur ca unele amanunte sint inca trecute sub tacere. Mariajul cu Brooke Sheilds, despre care el afirma ca nu l-a dorit, sau relatzia cu tatal sau, care l-a impins catre tenis in detrimentul shcolii, sint numai doua dintre capitolele asupra carora simt ca Andre ar dori sa insiste mai mult.

Shi ca shi cind nu ar fi de ajuns dupa toata aceasta poveste aprope incredibila, am aflat cu surprindere shi tristetze cum un alt mare fost tenisman al lumii, romanul Ilie Nastase, a declarat ca el banuia ca americanul se droga in perioada in care acesta se afla in fruntea ierarhiilor mondiale, neshtiind ca substantzele consumate de Agassi nu erau dintre acelea care itzi maresc capacitatea de efort. Dimpotriva.
Recunosc ca m-a mirat reactzia lui Nastase, shtiut fiind faptul ca acesta se numara printre cele citeva personalitatzi care sufera de "bipolar disorder"( pe pagina atashata al patrulea nume din dreptul sportivilor), afectziune despre care cred ca ar fi mai nimerit ca el sa faca declaratzii shi destainuiri interesante.

Cit despre Agassi, este clar ca nu i-a fost deloc ushor, el gasindu-shi in sfirshit linishtea alaturi de Steffi Graf, careia, am aflat astazi, ii spusese inca de la prima intilnire ca nu ii place sa joace tenis. Ma bucur ca el a gasit puterea de a spune adevarul, de a recunoashte ca succesul nu i-a adus prea multa fericire shi de a admite ca  educatzia tinerilor, pentru care se lupta astazi, este mai importanta decit orice competitzie sportiva.

Poate ca este timpul ca shi altzi foshti mari campioni ai lumii sa ii urmeze exemplul.

2 comments:

ivory said...

Trist, foarte trist. Poate macar acum s-a gasit si ceea ce face ii aduce cat de cat placere.

jocker12 said...

astazi, andre investeshte in... ai sa zimbeshti, educatzie.... Invitat la David Letterman, el a spus ca imediat dupa ce a aparut cartea, l-a sunat pe tatal sau (emigrat cu multzi ani in urma din Iran), incercind sa ii explice de ce a facut acest pas... Ce crezi ca a raspuns tatal sau? Ca nu ishi face nici o problema despre ce zic oamenii, shi ca daca ar fi sa dea timpul inapoi, ar proceda la fel... Este clar ca omul nu este shi nu a fost niciodata interesat de sentimentele lui Andre.... Ce ma surprinde insa, este nivelul la care a ajuns Agassi, care a dovedit un talent ieshit din comun shi o capacitate de munca extraordinara.....