Wednesday, January 20, 2010

Internetul este pe cale de disparitzie

In forma lui actuala, internetul este aproape de epuizare, cu mai putzin de 10% din adrese ramase disponibile

Specialishtii au atras recent atentzia ca, asha cum este conceput astazi, internetul este aproape de blocaj, din cauza faptului ca mai sint mai putzin de 10% adrese disponibile pentru userii din lumea intreaga. Nu este mai putzin adevarat ca internetul a continuat sa se extinda in cei aproximativ 20 de ani de existentza shi astazi aproape am epuizat cifrele avute la dispozitzie...

In forma lor actuala, adresele de internet sint concepute in formatul IPv4 (baza 10), iar Organizatzia Resurselor Numerice (Number Resource Organization) a alertat lumea afacerilor cit shi autoritatzile in materie din intreaga lume, ca in cel mai scurt timp, intreg protocolul trebuie schimbat pe formatul IPv6 (baza 16).

In traducere libera, adresele IPv4 au 32 de bitzi (4 bytzi), iar modelul IPv6 are 128 de bitzi (16 bytzi), adica ofera mult mai multe variante shi adresele sint mai lungi. Practic, orice adresa de internet care in browser arata ca un nume, de exemplu "www.google.com" este defapt un algoritm numeric pe care browserul il prelucreaza (cifre in litere) sa arate ca un nume. Apoi, orice computer are alocat un cod unic, in functzie de locul unde se afla in retzea.

Axel Pawlik, preshedintele Number Resource Organization, a declarat ca acesta este un moment de referintza in dezvoltarea internetului shi ca este vital ca cei responsabili sa porneasca procesul de schimbare, altfel ne putem ashtepta la unele consecintze grave. In plus formatul IPv6 va permite internetului sa suporte miliardele de useri shi de computere care se vor conecta la internet in anii urmatori.

Un studiu recent efectuat de Comunitatea Europeana, care a inclus 610 institutzii guvernamentale, educatzionale sau de alta natura, din Europa, Orientul Mijlociu shi Asia, a stabilit ca 17% dintre acestea au trecut deja la protocolul IPv6. Raul Echeberria, secretar al Number Resource Organization, a spus ca multzi dintre cei care pot lua hotariri in legatura cu schimbarea protocolului, nu realizeaza cit de multe aparate electronice legate la internet necesita o adresa unica de IP, adaugind ca telefoanele mobile, laptopurile, routerele sau serverele au nevoie de un numar unic de identificare.... adresa de protocol.

Procesul de upgradare nu este unul foarte complicat, insa toata industria de software shi de asigurarea securitatzii retzelelor, trebuie sa modifice modalitatzile de comunicare intre produsele pe care le produc sau gestioneaza.... ceea ce schimba oarecum datele problemei. Este foarte probabil ca marile corporatzii shi firmele care ofera servicii de internet sa schimbe marea majoritate a routerelor cit shi a sistemelor de protectzie firewall, una dintre consecintze fiind aceea ca userii "de rind" probabil vor avea nevoie de noi modemuri de conectare.


2 comments:

ivory said...

Aaa, nu, alti bani?!

jocker12 said...

ivory - altzi bani din partea companiilor care trebuie sa implementeze IPv6. Mesajul este ca trebuie inceput mai devreme decit prea tirziu, fiindca majoritatea programelor trebuiesc testate. De exemplu, Comcast, care este unul dintre cei mai importatantzi provideri de cablu shi internet din statele unite, ofera celor care vor sa testeze IPv6 in forma "beta", posibilitatea de a o face... Asta inseamna ca toate serviciile oferite sint pe IPv6, tu ca abonat urmind sa le spui cum merge treaba ca utilizator curent... E clar ca la orice problema le vei cere ajutorul... asha fac multe companii americane care testeaza software sau chiar hardware...
In plus, trecerea la IPv6 trebuie sa asigure continuitatea compatibilitatzii intre programe, dar shi intre computere shi internet.....
Tehnicienii shtiu ce au de facut shi nu cred ca in romania va cere cineva mai multzi bani.... sper.