Am gasit pe un blog romanesc mediatizat in ultimul timp, povestea unui pushti olimpic roman, Gabriel Bogdan Ionescu, arestat, extradat in Italia, condamnat shi astazi cu oferte de a colabora cu justitzia italiana. Autorul face trimitere shi la un articol publicat de Jurnalul Natzional, de unde aflu ca romanul ar fi fost solicitat sa ajute la demascarea celor care se ocupa cu "clonarea" cartzilor de credit shi in depistarea shi identificarea pedofililor ce au impinzit internetul.
Neglijind voit mesajul articolului din ziar, bloggerul insinueaza ca totzi deshteptzii ramashi in Romania sint victimele sistemului, care mai degraba te ignora decit sa te promoveze. Nu zic ca n-ar fi adevarat, dar cred ca exemplul hackerului G.B.Ionescu nu este cel mai potrivit pentru a le plinge de mila adolescentzilor cu cetatzenie romana care se pricep la informatica. Indiferent de competentza tinarului in domeniul computerelor, justitzia l-a declarat shi dovedit infractor, motiv pentru care este tratat ca atare. Sa ceri clementza pentru un condamnat este egal cu a expune alte persoane nevinovate, poate chiar pe tine insutzi, unui pericol iminent. Exista motive precise pentru care Gabriel locuieshte intr-o celula a penitenciarului Bassone din Como.
Am motive sa cred ca tinarul este spashit in fatza legii shi shi-a recunoscut vinovatzia, altfel nu i s-ar fi permis sa dea examen la Politehnica din Milano, unde a aratat cit de bun este. Nici un procuror din lume, cu atit mai putzin unul din Italia, nu tzi-ar aproba o "invoire" din inchisoare pentru citeva ore, daca ai fi recalcitrant, obraznic shi violent - asha cum sint majoritatea romanilor prinshi la inghesuiala. O buna purtare itzi aduce intotdeauna favoruri pe care lumea civilizata este gata sa le acorde valahilor cind aceshtia le vor merita, asha cum o dovedeshte Gabriel, astazi inchis in Italia. Fara nici o alta varianta, romanul va colabora part time (asta nu inseamna ca va fi angajat) cu o firma specializata in dezvoltarea sistemelor informatice ce previn fraudele cu credit carduri sau depisteaza identitatea celor ce detzin websituri porno cu minori.
Nu cred ca pozitzia in care se afla astazi Gabriel ar fi de invidiat. In cazul in care preshedintele italian ii va acorda clementza, romanul va fi mutat intr-un arest la domiciliu, probabil in minastirea calugarilor Somaschi, i se va da acces limitat la un computer, dar ishi va ispashi pedeapsa pina la sfirshit, dupa care va fi trimis inapoi in Romania. In acelashi timp nici nu cred ca, tzinind cont de statutul sau de pushcariash, Gabriel o va duce atit de rau. Faptul ca este baiat deshtept, dar shi amanuntul ca shi-a recunoscut gresheala asumindu-shi consecintzele, ii va oferi o a doua shansa.
Insa doua ar fi concluziile ce le pot desprinde din aceasta poveste. In primul rind, imposibilitatea statului roman de a motiva informaticieni deshteptzi pe care apoi sa-i foloseasca in interes propriu, in aplicarea legii sau la identificarea criminalilor. Shi aici imi amintesc cum pe la finalul anilor '90, unul dintre cei mai buni prieteni din copilarie, ajuns intre timp ofitzer SRI, aflind ca am acces la internet, m-a rugat - daca pot - sa il ajut la colectarea informatziilor despre diferite organizatzii ale cetatzenilor arabi ce rezidau in Romania. Obishnuit sa discut cu el despre cu totul alte subiecte, i-am spus atunci cum spun shi acum ca, un tinar ca Gabriel Bogdan Ionescu ar fi mult mai potrivit decit mine, eu find pasionat "surfer", dar neispravit in munca de spion.
Shi in al doilea rind, devine bolnava aceasta eterna vaicareala de victime a hackerilor din Romania, care aleg calea de infractori, in loc sa-shi caute shi descopere faima pe la vreo corporatzie ce plateshte averi pentru securitate sau pentru dezvoltare diferitelor platforme de software folosite pentru uz intern. Shi asta pentru ca blogul romanesc despre care va spuneam la inceputul acestui post, este administrat de citziva informaticieni sclipitori care au uimit comunitatea internatzionala prin abilitatzile lor de a identifica vulnerabilitatzile unor pagini de web ale citorva companii recunoscute in Occident. Shi asta deja spune multe.
No comments:
Post a Comment