Friday, March 20, 2009

Locurile unde nu se mai intimpla nimic

Este greu sa descoperi adevaratele motive pentru care un orash poate ajunge complet parasit. Oamenii aleg sa plece din motive pe care demografii le studiaza de zeci de ani, lasind in urma lor locuri pustii, cladiri abandonate, magazine darapanate sau parcuri in care buruienile au luat locul aranjamentelor florale de altadata. Nu am crezut ca astfel de localitatzi din care viatza a fost "defrishata" complet, mai pot exista astazi, dar iata o lista ce poate fi oricind completata cu alte "victime" ale zilelor noastre.....

1. Orashul fortificat Kowloon, aflat chiar linga Hong Kong. Folosit pe vremuri de britanici pentru a proteja intreaga zona impotriva piratzilor, a fost cucerit de armata imperiala japoneza in cel de-al II-lea razboi mondial. Dupa 1945, atit britanicii cit shi chinezii au refuzat sa il ia in administrare, asha ca orashul a ramas o relicva a trecutului, cu conducere shi legi separate de "autonomul" Hong Kong. Pentru o buna perioada de timp Kowloon a cunoscut vremuri prospere, locuitorii construind adevarate labirinte deasupra nivelului marii, care in timp au fost acoperite de gunoaie. Multe dintre cladiri erau atit de inalte incit soarele nu ajungea la etajele inferioare, motiv pentru care acestea erau luminate permanent cu neoane. Acesta a fost unul dintre locurile unde autoritatzile au tolerat bordeluri, casinouri, cafenele unde se fuma opium, dealeri de cocaina, pietze unde se vindea carne de ciine sau fabrici in care minorii munceau pentru citziva banutzi pe zi. In 1993, locul a fost abandonat in urma unei decizii luate de britanici shi chinezi in egala masura, deoarece populatzia creshtea in mod incontrolabil in conditzii sanitare precare, iar anarhia atinsese cote alarmante.

2. Satul Oradour-sur-Glane din Frantza, este ceea ce a mai ramas dupa atrocitatzile petrecute in cel de-al II-lea razboi mondial. Pe 10 iunie 1944, armata germana a invadat satul, omorindu-i pe totzi cei 642 de locuitori, ca represalii indreptate impotriva mishcarii de rezistentza franceza. Istoria spune ca barbatzii au fost separatzi de familii, fiind aruncatzi in citeva grajduri shi impushcatzi in picioare ca sa moara mai incet. Femeile shi copii au fost inghesuitzi in biserica shi omoritzi in mai putzi de 2 minute cu focuri de mitraliera. La final, germanii au distrus satul in intregime, iar ceea ce a mai ramas astazi, este marturie a crimelor comise de nazishti.

3. Pe vremurile cind mineritul era la moda, orashul Wittenoom din Australia aduna 20.000 de locuitori. Mina de azbest s-a inchis in anii '60, din cauza ca mai mult de 1000 de muncitori au murit din cauza intoxicatziilor. Incet dar sigur, locuitorii au parasit orashul, care astazi mai aduna numai 8 suflete.

4. Marele orash Agdam din Azerbaidjan numara pe vremuri 150.000 de locuitori dar astazi este complet parasit. Prins la mijloc in timpul conflictului din Nagorno-Karabach, orashul nu a facut fatza vandalismului provocat de armeni, oamenii refugiindu-se in alte zone ale Azerbaidjanului sau in Iran. Singura cladire care a ramas in picioare este moscheea cu peretzii pictatzi cu grafitti, semn al maretziei dar shi al decadentzei acestui centru cultural transformat intr-un orash fantoma.

5. Balestrino din Italia a fost pe vremuri proprietatea abatelui Benedictine din San Pietro di Monti. Aflat la 70 de kilometri sud-est de Genova, orashul se afla intr-una dintre cele mai pitoreshti zone ale peninsulei italice. Locuitorii au inceput sa plece la sfirshitul secolului al XIX-lea, dupa ce structura de rezistentza a intregii localitatzi (care dealtfel se afla pe virful unui deal), a fost puternic afectata de un cutremur. De abia in 1953 oficialitatzile au dat ordin de evacuare completa motivul fiind "instabilitate ecologica". Zona de orash ramasa neafectata in toata aceasta perioada de timp, se afla in reconstructzie sperindu-se ca in curind, acest centru sa primeasca noi locuitori.




6. Times Beach din Missouri a fost una dintre cele mai mari tragediii ecologice provocate shi suferite de omenire. Cindva acest orash avea 2200 de rezidentzi, insa in perioada 1972 - 1976, din lipsa de fonduri, primaria a decis sa imprashtie reziduuri petrolifere pe toate drumurile nepavate, incercind astfel sa rezolve o problema mai veche legata de praful din localitate. Din pacate oficialitatzile orashului nu au fost informate la timp ca aceste reziduuri petrolifere, folosite in razboiul din Vietnam pentru a distruge vegetatzia, contzineau importante cantitatzi de dioxina, agent cancerigen care afecteaza grav sanatatea oamenilor. Aceasta a penetrat solul, eforturile de curatzare a zonei durind mai mult de 20 de ani, orashul fiind redeschis in 1999 ca parte a Parcului Natzional "Route 66". Cu toate acestea, specialishtii sint de parere ca zona nu este complet curata, existind inca riscuri mari din cauza poluarii.

7. Tyneham situat pe insula Purbek din sudul Angliei a fost pur shi simplu confiscat de la populatzie in timpul celui de-al II-le razboi mondial. La acel moment, Ministerul Apararii a decis ca satul sa fie folosit ca baza militara, ulterior aici pregatindu-se trupele engleze shi americane inaintea debarcarii din Normandia. Contrar promisiunilor de a retroceda casele dupa razboi, armata a interzis populatziei sa revina, chiar daca multe familii aveau gospodarii mari sau rude inmormintate in cimitirul local. Pe usha bisericii, locuitorii au lasat un mesaj care spune:"Va rugam tratatzi biserica shi casele cu grija; noi ne-am cedat locuintzele pe care le aveam de generatzii pentru cishtigarea razboiului shi pentru libertate. Intr-o zi ne vom intoarce shi va multzumim pentru ca atzi tratat acest sat cu intzelegere."

8. Orashul Kayakoy din Turcia a fost unul dintre importantele centre greceshti ale Asiei Minor, numarind nu mai putzin de 25.000 de locuitori. In 1923 orashul a fost complet evacuat, populatzia, alaturi de alte citeva milioane de greci din Turcia, fiind fortzata sa plece datorita razboiului de independentza purtat de Grecia.

9. Oficialitatzile poloneze au incercat mult timp sa vinda comuna Klomino pentru suma de 2 milioane de euro, dar in timp, multe dintre cladiri au fost distruse sau demolate. Acesta localitate a fost reshedintza a trupelor de ocupatzie sovietica, retrase din Polonia in 1992.

10. Orashul San Zhi din Taiwan a fost conceput ca statziune de refacere pentru clasa bogata. Proiectul a fost unul avangardist insa o serie de accidente misterioase in care au fost implicatzi mai multzi muncitori constructori, au facut ca managerii sa abandoneze treptat aceasta idee. Victima a superstitziilor populatziei, San Zhi are foarte putzine shanse de a ajunge vreodata la stadiul final. Aici putetzi vedea aceasta bijuterie ramasa neshlefuita intr-o imagine luata cu satelitzii folositzi de Google maps.






No comments: