Saturday, February 21, 2009

BMW GINA - o mashina aproape vie

Criza nu ii tzine pe loc pe constructorii de mashini care incearca sa redefineasca conceptul de "automobil" al viitorului. BMW a reushit sa promoveze un proiect pe cit de ingenios pe atit de inovativ, alegind sa produca o mashina care ishi poate schimba forma, acoperita in totalitate cu material textil elastic. Dovedind ca imaginatzia nu are limite, constructorul german a renuntzat la otzel, aluminiu sau chiar fibra de carbon, alegind sa intinda (fara nici un fel de cusatura) pinza translucida pe un schelet metalic, avind astfel un automobil care "deschide ochii" atunci cind shoferul aprinde farurile. Impresia ca acest bolid este viu este intarita shi de capacitatea celui aflat la volan de a schimba aerodinamica la alegere, functzie de viteza de rulare.



Proiectul denumit "GINA", adica "Geometry and functions In 'N' Adaptions" - in traducere "Geometrie shi Functzionare in N Adaptari", sta pe un shasiu de BMW Z8 cu un motor V8 de 4,4 litri shi are 6 viteze cu cutie automata. Proiectantzii au dezvaluit ca materialul textil de tip Lycra (ca ciorapii de dama) este tratat cu poliuretan shi este impermeabil. Mishcarile de modificare a formei "caroseriei" sint actionate de motorashe electrice shi cilindrii hidraulici, iar automobilul este functzional 100%. Accesul la motor se face printr-o taietura in capota, iar luminile spate stralucesc prin, asha cum spuneam, suprafatza translucenta. Deasemenea reprezentantzii BMW au adaugat ca in materie de sigurantza, scheletul protejeaza la fel cum protejeaza orice alta mashina de serie.



Cu toate acestea BMW GINA nu este un proiect menit sa ajunga pe piatza, modelul din imagine fiind dealtfel unul care va sta in muzeul companiei din Munchen.



Trebuie sa recunosc ca atunci cind am citit despre aceasta mashina mi-a placut ideea, mai ales ca toata "prelata" aia elastica poate fi schimbata in numai 2 ore, oferind astfel posibilitatea folosirii unei culori diferite atunci cind te-ai plictisit de cea veche (ca la shosete !) shi in plus ideea de a schimba aerodinamica in conditziile in care mashinile reactzioneaza diferit la viteze ridicate, este una, ash zice eu, geniala. Dar iata citeva fotografii shi doua filme din care putetzi afla mai multe despre GINA.
MERITA!







No comments: