Wednesday, February 25, 2009

Lovitura de palat la federatzia de tenis

Piteshteanca Ruxandra Dragomir a fost aleasa preshedinta a Federatziei Romane de Tenis. Ea ii urmeaza lui Ilie Nastase, demisionat anul trecut, care la aceste alegeri, alaturi de Ion Tziriac, l-a sustzinut pe omul de afaceri Aurel Munteanu. Florin Segarceanu, shi el implicat in alegeri, a spus ca lumea a votat contra afaceristului datorita asocierii numelui acestuia cu cel al lui Dumitru Haradau, preshedinte interimar pina acum citeva zile, cel care a palmat din banii federatziei la ultima intinire de Cupa Davis contra Frantzei.

O shtiu pe Ruxandra de cind se antrena in Sala Sporturilor din Piteshti, pe atunci sub indrumarea lui Leonte Ianovschi junior. Muncitoare shi dedicata tenisului, a stralucit in ierarhiile WTA urcind pina pe locul 15, dupa care s-a retras. Cind am vazut ca shi-a depus candidatura am inceput sa urmaresc cu interes desfashurarea evenimentelor, remarcind cum in unele fotografii a aparut alaturi de Gabi Sandulescu, antrenor din Piteshti shi cred ca, sfatuitor al fostei mari campioane. Shi iata ca luni, Ruxandra a cishtigat cu largul aport al cluburilor care, spune ea, au sustzinut-o in marea lor majoritate. De partea cealalta, perdantzii se numesc Nastase, Tziriac, Haradau, Segarceanu shi Munteanu, totzi adeptzii unei variante de moment pentru salvarea de la dezastru - cea financiara.

Marturisesc ca, nu mi-a luat mult sa ma conving ca lumea tenisului romanesc a fost martora unui puci, a unei lovituri de palat. Tartorii au fost indepartatzi, iar printzesa Dragomir s-a suit pe tron. Numai ca nu exista nici un fel de continuare fericita....Din ce spune ea se intzelege ca managementul, ideea de strategie shi de implementare pe durata scurta medie shi lunga este un fel de chineza veche pentru noua conducere a tenisului romanesc:"Principalele puncte prezentate de mine cluburilor in cadrul vizitelor mele au fost: 1. Telurile mele pentru FRT, 2. Noua forma de organizare pe care eu o propun in cadrul FRT si 3. Ce as dori sa fac concret pentru fiecare dintre categoriile care formeaza baza miscarii de tenis, categorii deja amintite: sportivi, parinti, cluburi, antrenori. Este greu sa redau doar in cateva cuvinte ceea ce am prezentat, asadar m-as rezuma la urmatoarea afirmatie: programul meu contine o serie numeroasa de modificari, coordonate intre ele cu scopul de a reda oamenilor increderea in FRT, de a ajuta efectiv cele patru categorii amintite mai sus si de a crea o transparenta neaparat necesara unui mediu de activitate sanatos. Viziunea mea asupra tenisului romanesc este de a reuni oamenii de tenis pentru a forma din nou familia tenisului romanesc. Cei mai multi dintre tinerii jucatori nici nu cunosc acest sentiment din pacate, deoarece aceasta familie s-a destramat cu ani in urma... Pe termen scurt mi-am propus sa separ puterea de decizie in FRT, sa reorganizez structura organizatorica a acesteia, pentru a avea o structura pe care sa pot construi, prin care sa-mi ating telurile pe termen mediu sau lung cum ar fi de exemplu cresterea numarului de sportivi care practica tenisul sau scolarizarea de cadre tehnice necesare unei desfasurari profesionale a activitatii in tenis. Misiunea FRT-ului este de a pune la dispozitie tuturor celor implicati in acest sport (sportivi, antrenori, cluburi dar si sponsori si medii de informare) o platforma pe care acestia sa poata actiona. Misiunea cluburilor este de a coopera cu FRT si de a face uz de posibilitatile nou create, de a participa proactiv la dezvoltarea sportului nostru. Strategia generica a FRT va ramane TRANSPARENTA in cazul in care eu voi deveni presedinte. Este, dupa parerea mea, singura metoda de a motiva oamenii. Totul trebuie sa fie clar pentru fiecare."

Invitata la gsp.ro, Ruxandra a dezvaluit ca federatzia nu are bani pentru meciul de Cupa Davis cu Rusia programat in 10 zile. Singurul dispus sa ajute este afaceristul Penescu, patronul de la F.C.Argesh, care conditzioneaza orice sponzorizare de marketingul firmei pe care o conduce.....shi e normal sa fie asha. Dupa numai citeva ore de la instalare, conducerea este paralizata, Ruxandra se uita in jur dupa ajutor, incercind sa ii convinga pe cei pe care tocmai i-a inlaturat de la conducere sa o ajute. Argumentul este unul copilaresc....."credeam ca sintem o familie, ca tenisul este doar un sport" spune tinara domnitza, insa purceaua zace moarta in cotetz.

E greu sa rivalizezi cu numele lui Nastase shi Tziriac, shi chiar daca i-ai invins in Romania, pe plan mondial e imposibil. Ilie a declarat deja ca nu poate face nimic shi are dreptate. Nu sint un fan al fostului campion, dar aici imi scot palaria......cum sa ajute cind pucishtii le-au turnat cucuta-n pahare? In ultimele 6 luni, presa a tavalit prin noroi intreaga conducere F.R.T. iar acum, pusa in fatza iremediabilului, incearca o pace de complezentza. Astazi se dovedeshte cum campania impotriva lui Haradau, chiar daca a fost justificata, nu a avut nici o finalizare deshteapta. Cei care au inscaunat-o pe Ruxandra s-au ascuns pe sub mese shi ashteapta tremurind sa vada cum se vor "sfishia" cele doua tabere. Ruxandra a ramas de una singura shi nici 10 Peneshti nu o pot ajuta sa salveze ce a mai ramas dupa alegeri.

Adevarul este ca, lipsita de experientza manageriala, fara nici un fel de shcoala in domeniu, fara o echipa de colaboratori, fara o strategie shi fara personalitate de lider, piteshteanca este sortita demisiei. Lumea o incurajeaza, dar realitatea din teren este catastrofala. Singura salvare poate veni insa tot de la cei indepartatzi.....daca Ruxandra este dispusa sa negocieze. Repede. Daca se va inchide in biroul de preshedinte, ashteptind sa fie sunata de Tziriac, inseamna ca tenisul romanesc e cu capul pe butuc. Ea are nevoie de un armistitziu pentru supravietzuire, care sa ii asigure oxigenul necesar urmatoarelor 6 luni.

Shi nu vreau sa inchei inainte de a reaminti celor ce cunosc sportul romanesc, cum in urma cu doi ani, alt mare "fost" sportiv tricolor a preluat o Federatzie shi dupa un an a fost nevoit sa demisioneze. Numele lui este Ilie Floroiu, unul dintre cei mari alergatori de fond pe care i-a dat Romania, fost preshedinte al clubului Farul Constantza, cu experientza in munca de conducere, care a renuntzat din cauza unor trepadushi, indivizi mult mai slabi shi necunoscutzi decit celebrul cuplu Nastase - Tziriac.

No comments: