Sunday, February 15, 2009

Isteria lui Ioan Becali shi moartea lui Marian Cozma - vedetzi vreo legatura?


Acum citeva zile l-am revazut pe Ioan Becali urlind, jignind shi scuipind un ziarist. In urma cu citziva ani "Giovanni" ii amenintza pe gazetari ca ii face de la briu in jos, apoi s-a luat la cearta in plina strada la Sevilla cu preshedintele clubului de fotbal pe motiv ca acesta nu ii platise salariul la zi lui Filipescu, apoi l-a jignit pe Cartianu in direct la tv pentru ca omul mirosea a transpiratzie, iar acum, epuizind agumentele unei discutzii civilizate, a erupt tot in direct la sport.ro.

Sint de acord cu cei care spun ca de vina sint ziarishtii. In conditziile in care faci aceasta meserie in Romania, itzi asumi un risc enorm invitind asemenea specimene in direct, la ora de maxima audientza, ca sa le pui intrebari incomode. Dar nu e mai putzin adevarat ca a fi jurnalist este prin definitzie, un risc oriunde in lume.

Deasemenea sint de acord shi cu cei care spun ca de vina este Becali. FIRESHTE, numai ca pe "Giovanni" il shtie toata lumea de scandalagiu. El face parte din acea categorie de gainari care au vazut "Nashul" la cinematograf shi acum se cred in pielea lui Al Pacino. Numai ca asha zishii mafiotzi carpatini nu sint decit nishte aurolaci pe linga mafiotzii adevaratzi. Sicilienii fug de presa ca dracul de anafura. Aia nu au nevoie sa ishi vada meclele pe sticla sau sa spuna presei cum sparg ei sute de mii la cazino. In plus, cind te aflii sub ancheta procurorilor, nu te inghesui la primul post de televiziune sa te incercuiasca aia cu intrebari incuietoare. Enervat shi vizibil iritat de insistentza lui Terzian, Becali a cedat nervos shi a confirmat ca are mult mai multe de ascuns decit lasa sa se intzeleaga.

Sint de acord shi cu cei care spun ca telespectatorii sint de vina, ca ei umfla ratingurile cind lichelele agramate sint lasate sa debiteze timpenii in direct. De fapt este un proces psihologic, prin care elevii ishi admira in linishte profesorii. Nu pot sa cred ca cei care fac ratingul la asemenea emisiuni, ar proceda altfel daca s-ar afla intr-o situatzie similara. Romanul este certaretz, birfitor, violent, rasist shi netrebnic, la fel ca Giovanni Becali.

Dar alta este concluzia la care m-a dus acest incident. Nu demult, handbalistul Marian Cozma a fost injunghiat mortal, iar toata Romania a fost in doliu ... shi nu shtiu de ce, dar vazind-ul pe Giovanni Becali trintind, injurind, shi amenintzind la sport.ro, am avut certitudinea ca la fel arata shi cei responsabili de moartea handbalistului. Acesta este, daca vretzi, tipul de individ care crede ca totzi oamenii pot fi cumparatzi - sau vindutzi, ca nimeni shi nimic nu ii poate sta in cale, ca nu exista lege care sa il opreasca, ca poate face orice, oricind shi oriunde, ca in numele banilor poate scuipa, amenintza, injura sau ataca pe totzi cei care ii pun intrebari la care nu simte ca ar fi nevoie sa raspunda. In citeva cuvinte: ASTA ESTE PROFILUL UNUI CRIMINAL!

Ma intreb daca are avocatzi, ce sfaturi or fi avut oamenii aia pentru "Giovanni" dupa ce au vazut ce s-a intimplat la emisiunea lui Terzian.

14 comments:

Anonymous said...

Cam aşa e: ziariştii invită toţi dezaxaţii la televizor, iar dezaxaţii se comportă ca atare. E ceva mai rău decât să fii simplu ziarist sau simplu român. Să fii un ziarist român care invită un dezaxat într-o emisiune e cel mai rău. Cel mai ruşinos.

jocker12 said...

Am sentimentul ca Becali va sfirshi ca Miron Cozma. Daca itzi aduci aminte la fel s-a intimplat shi inainte ca "Luceafarul Huilei" sa fie arestat. Cred ca celor ca Ioan Becali le trebuie terapie la psiholog, sa invetze sa-shi controloze ieshirile nervoase. Apoi nishte avocatzi buni de care sa asculte. Iar celor tineri, in loc de trigonometrie sau matematica aplicata, ceva shtintze sociale aduse la zi, sub forma unor discutzii cu profesori, ziarishti, actori, muzicieni, politicieni sau oameni cu averi din zonele in care traiesc. Shcoala trebuie sa se implice mai mult in modelarea caracterelor acestor generatzii care privesc la televizor shi cred ca pumnul aduce intotdeauna dreptate. Shtiu ca un astfel de proiect e complicat, dar ar da ocazia celor tineri sa puna intrebari, sa gaseasca raspunsuri, sa compare experientzele unor oameni care traiesc aceleashi vremuri cu ei. Ar creea o altfel de legatura intre adolescentzi (shi cite necunoscute ai la virsta aia !!) shi cei care apar la televizor sau scriu la ziar in fiecare zi, indiferent cum sint ei, buni sau rai.

Anonymous said...

Diferenta dintre Giovani si un mafiot adevarat e ca Giovani nu a omorat pe nimeni. Eu zic ca e mai bine sa "iti arati mecla pe sticla sau sa spui presei cum spargi sute de mii la cazino" decat sa comiti crime, cum fac adevaratii mafioti. Zici tu ca are profil de criminal dar nu a comis nicio crima. Foarte exagerata comparatia cu acei colorati care l-au omorat pe Cozma.
Giovanni are stil de mafiot (chiar daca nu e mafiot adevarat), nicidecum nu e un gainar. uita-te in dictionar ce inseamna gainar si dupa aia mai vorbeste. gainari sunt aia care i-au furat masina lui Gigi.

jocker12 said...

for Anonymous - Becali nu a comis nici o crima de care sa shtie opinia publica.....

Daca analizezi profilul psihologic al lui Becali este ushor sa constatzi nota agresiv-riscanta a faptelor sale.

Pentru a intzelege mai bine latura criminala a lui Becali, le doresc tuturor celor care mai u indoieli, sa se puna in locul partenerilor de afaceri, vecinilor shi chiar a familiei "ilustrului" afacerist. Poate numai asha vor intzelege teama permanenta cu care traiesc acei oameni, sperind ca nimeni nu il va deranja pe mocofanul in stare sa sparga, darime, urle, vomite, scuipe, amenintze sau rani pe oricine.

Intotdeuna astfel de oameni ii abuzeaza pe cei apropiatzi aproape in fiecare zi....sint genul de criminali care pozeaza in victime cerind clementza dupa ce "dau cu mucii in fasole".

"Acei coloratzi" - simt adiere de discriminare - sint OAMENI care au dreptul la un avocat shi care trebuie sa plateasca pentru ce s-a intimplat.

Cit despre gainarii....depinde la ce ierarhie a valorilor te raportezi.....
Pentru mine familia Becali e o familie de gainari, obishnuitzi sa-shi conduca afacerile ca pe vremea cind vindeau bilete de cinema la coltz de strada....
Daca ridici capul spre lumea civilizata vei constata cum adevaratzii afacerishti se respecta, sint calmi, nu dau declaratzii belicoase....sint civilizatzi...

Cred ca un bun exemplu este Tziriac....
Chiar crede cineva ca nu l-a intrebat nimeni din afara ce fel de familie este clanul Becali?....Shi ce credetzi voi ca a raspuns Tziriac?

Anonymous said...

Sunt tot acelasi anonymous.
In primele 4 paragrafe ale commentului tau de mai sus te cam contrazici cu ce ai scris in articol. Ai scris ca Becali e un aurolac in comparatie cu mafiotii adevarati. Cu toate astea ii dai niste trasaturi caracteristice unui mafiot adevarat:e posibil sa fi comis vreo crima de care sa nu stie nimeni, e temut de cei din jur,etc. Singura diferenta ar fi ca nu e asa discret ca un mafiot adevarat. Nu stiu daca stii, la vila lui Giovanni, scarile interioare sunt copiate din filmul Scarface.

Nu e nicio discriminare. Tiganii nu au o piele mai negricioasa decat restul oamenilor? De aia le-am zis colorati. Vorbesti de parca ar fi o rusine sa ai pielea mai neagra. Daca zic acea baba, ce inseamna ca discriminez persoanele in varsta? Sau daca zic femeia aia, discriminez femeile? Mie tiganii imi inspira o teama mai mare decat Becali si ii consider mult mai periculosi.

Si ca sa nu zici ca comentez numai impotriva a ceea ce ai scris, iti dau dreptate partial cand ai zis de Becali ca are profil de criminal. Am gasit o declaratie de-a lui cand comenta despre moartea lui Marian Cozma: "Dacă mie mi se întâmplă,Doamne fereşte,să îmi violeze cineva vreo fată!Eu aşa voi face: intru în Tribunal şi descarc tot ce am! Tot! Decât să ia 15 ani şi să facă şapte, mai bine îl lichidez. Decât să sufăr eu, mai bine suferă alt tată! Asta e filosofia mea"

Anonymous said...

Am citit mai cu atentie reply-ul tau si acuma mi-am dat seama ca incerci sa ma convingi de comportamentul agresiv al lui Becali. Dar eu nu te-am contrazis deloc cu privire la comportamentul lui Becali. Sunt de acord cu ce ai scris cu privire la comportamentul lui. Nu sunt de acord ca ai zis ca e un aurolac in comparatie cu mafiotii adevarati. Inseamna ca nu stii ce inseamna mafiot. Giovanni seamana mult mai mult ca un mafiot autentic decat tiganii care au si ei 3 mii de dolari si arunca in lautari cu ei dupa care ii ameninta ca ii impusca daca nu le da banii inapoi. Intre mafiot si gainar e o diferenta IMENSA. De un mafiot autentic nu trebuie sa-ti fie frica sa iesi pe strada ca-ti da cu ceva in cap fara sa le faci nimic cum ti-e de tigani. Gainarul e o persoana care se ocupa de afaceri ilicite marunte, hot de lucruri marunte. Becali se ocupa de afaceri mari, nu mici. Si gainarul e usor de prins pt. ca ii lipseste mintea ca sa poate sa scape nepedepsit. Deci asta m-a deranjat, ca ai zis ca e aurolac in comparatie cu un mafiot si gainar, dandu-i apoi niste trasaturi caracteristice unui mafiot autentic.

Anonymous said...

poţi să zici multe de Becali, dar să scrii "găinar" deja arată cât de mult ai suferit, cât de complexat eşti de el.

jocker12 said...

Hahahaha – ma bucur ca incerci sa analizezi fiecare virgula, dar te sfatuiesc sa nu uitzi de imaginea de ansamblu, care este mult mai importanta decit maruntzishul din buzunar....

ok.... aurolac … shi aurolacii in grupul lor, se tem de cel care face pe sheful shi ii dirijeaza pe ceilaltzi...asha ca shi unii aurolaci sint temutzi de cei din jur....

comportamentul defineshte caracterul fiecaruia..... niciodata un individ calm, respectuos, cu simtzul umorului, calculat shi deschis, nu va erupe in amenintzari shi injurii, stropind cu laturi in stinga shi in dreapta.....
In plus, un salbatic nu va putea niciodata sa faca afaceri in mod serios, din cauza primitivismului excesiv ridicat la rangul de eticheta sociala .....
Lumea lui este printre golanii zgomotoshi ai cartierului, prieteni ale caror valori sint construite pe aceleashi temelii.....

Despre discriminare poate am sa scriu un post mai lung....este un subiect fascinant pe care romanii din Romania nu il vor intzelege niciodata.....
“Coloratzi” este un termen peiorativ (Ce are sens defavorabil; depreciativ, dispreţuitor) care accentueaza diferentzele nesemnificative dintre doua etnii diferite. Daca spuneai “acei indivizi”, “acei rromi”sau “acei golani” era mai corect, fiindca “indivizi” shi “golani” nu subliniaza diferentze, iar “rromi” face o trimitere corecta shi delimitata, fara tenta de clasa sociala inferioara, la etnia respectiva. Cel care sublinia posibila “rushine” de a avea pielea mai neagra, era cel care facea mentziunea “acei coloratzi”..... pricepi?

Daca spui “acea baba” mai corect este sa foloseshti expresia “acea batrina” - care arata respectul, iar “acea femeie” suna altfel decit “acea pizda” - sa zicem – termen peiorativ jignitor discriminator aplicat doamnelor shi domnishoarelor de catre altzi afacerishti ca Becali.

Vinzarile de fotbalishti au fost transfomate in gainarii chiar de Becali insushi.....Nu uita ca a mintzit pe toata lumea ca sa scape de plata impozitelor la stat, a raportat sume diferite, a inshelat oameni nevinovatzi numai ca sa ii iasa lui un dolar in plus.....
Adevaratele afaceri se fac altfel.....citeshte prin revista Forbes....vrei nume? Trump, Hilton, Branson, Murdoch, Berlusconi, Gates sau Buffet. Aceia sint adevaratzii oameni de afaceri care nu se murdaresc prin scandaluri ieftine ca oligofrenul shi maimutzoiul de Becali....

De ce zic oligofren shi maimutzoi? Pai numai un retardat emotzional ishi poate construi o casa dupa decorurile unei fictziuni..... Pai tu crezi ca “jocker12” ishi minjeshte fatza jumate alba jumate neagra in toiul zilei cind merge la serviciu sau la plimbare cu copii? Sau fanii lui Spock din “Star Trek” shi-au tzuguiat urechile inainte de a merge la cumparaturi? Sau admiratorii lui Darth Vader din Star Wars poarta costumul ala negru inainte de culcare? Pai totul este ca sa te distrezi, nu sa itzi decorezi viatza cu elemente din poveshtile de la Hollywood.....

Daca gluma devine serioasa, atunci ai nevoie de psiholog shi de psihiatru sa itzi puna un diagnostic mai in detaliu.....

Cit despre frustrari.....hahahahahaha.....Cred ca am fost frustrat cit am stat in Romania fiindca eram fortzat sa ascult de proshtii care imi erau shefi shi care in nebunia lor chiar se credeau shefi, iar viatza mea mai mult statziona in loc sa ia directzia pe care o simtzeam shi doream eu.....
Astazi lucrurile sau schimbat......nu mai am de ce sa simt frustrare..... Atunci cind intzelegi shi respectzi libertatea, cishtigi in continuu, invetzi in fiecare secunda shi nu mai ai timp de pentru grija zilei de miine.....Valorile sint diferite, incerci sa protejezi generatziile viitoare, sa intzelegi culturile altor popoare shi sa gaseshti energia sa dai mai departe ce ai descoperit ieri.....De ce crezi ca am gasit 20 de minute sa itzi raspund, anonimule?

Anonymous said...

Eu nu vroiam decat sa zic ca Becali are comportament de mafiot, si nu de un simplu borfas. Deci eu nu il compar cu aia din Forbes si cu comportamentul lor ci cu cel al unui mafiot. Daca ai vazut partea 2 din Naşu, ce poţi să-mi zici de comportamentul lui Don Fanucci? Ala e tot aurolac si gainar? Daca pui semnul de egalitate intre mafiot si gainar atunci sunt de acord cu tine. Eu nu-l pun pt. ca sunt cateva diferente destul de mari. Vreau sa-ti spun ca Giovanni i-a pus pistolul la tampla tatalui lui Marius Niculae acu cativa ani. Asta nu e comportament de mafiot?

Anonymous said...

Am uitat sa zic. In alte tari, din cauza legilor, e mult mai greu sa faci smecherii decat in Romania. Deci si numarul celor cu comportament de mafiot din alte tari e normal sa fie mai mic.

Anonymous said...

Hilton? Nu cred ca fetele lui Giovanni o sa aiba vreodata comportamentul fetei lui Hilton, Paris Hilton. Mai bine sa jignesti si sa scuipi decat sa conduci masina beat,cum a facut Paris.

jocker12 said...

of of of....pai in Forbes o sa citeshti despre adevaratzii afacerishti....shi "Giovanni" nu le ajunge nici la glezna...

perceptzia este greshita...in alte tzari numarul infractziunilor este redus din cauza oamenilor shi nu a legilor....in esentza lor legile nu reprezinta mare lucru....diferentza este facuta de oamenii care se respecta shi care au realizat ca numai respectind legea potzi avea o societatea ordonata, civilizata shi stabila...

pai bine mah anonimule....te-am rugat sa itzi pastrezi concentrarea la subiect....aici nu discutam despre fetele afacerishtilor, gainarilor sau inculpatzilor....
Vrei sa ne uitam la familiile lor? Itzi spun eu ca nu eshti indeajuns de pregatit pentru asta.....

pistolul la timpla dovedeshte inca o data ca titlul postului a fost ales corect....

multzumesc shi promit sa incerc in continuare sa ofer subiecte la fel de "atractive".

Anonymous said...

"pai bine mah anonimule....te-am rugat sa itzi pastrezi concentrarea la subiect....aici nu discutam despre fetele afacerishtilor, gainarilor sau inculpatzilor"
Nu eu sunt cel care nu isi pastreaza concentrarea la subiect, nu eu am pornit discutia despre forbes si despre afaceristii adevarati.

Pe mine ma intereseaza raspunsul la 2 intrebari, la care nu mi-ai raspuns.
1.are Becali comportament de mafiot?
2. E vreo diferanta intre mafiot si gainar? Parerea mea e ca gainar poate sa fie oricine care-si propune asta. Te duci intr-un magazin, ii dai una vanzatorului si furi marfa. Simplu, nu-i asa? Probabil in scurt timp o sa fii si in arest. Sa fii mafiot insa e mult mai greu in opinia mea si nu e la indemana oricui.

Te rog daca-mi raspunzi sa-mi raspunzi la intrebarile de mai sus, nu sa-mi vorbesti despre Tiriac si de aia din Forbes. Sunt de acord cu tine ca aia din Forbes sunt mult mai civilizati ca Becali si ca Becali nu le ajunge nici la glezna din punct de vedere al averii pe care o are(totusi sunt destui de multi romani si chiar straini mai civilizati ca Becali si mai adevarati afaceristi ca el din punctul tau de vedere, care nu se pot lauda cu averea lui Becali).

jocker12 said...

Cit timp vei deraia facind trimitere la fetele lui Ioan Becali shi Paris Hilton, inseamna ca nu te concentrezi la subiect.....

Despre Forbes shi Tziriac am amintit atunci cind tu ai afirmat ca Becali nu ar fi gainar, iar eu deschideam acolada cu adevaratzii afacerishti ai lumii civilizate.....in comparatzie cu cei din “tomberonul de gunoi”, asha ca subiectul nostru.

Ok … sa incerc sa raspund punctual.

1.Are comportament de gainar mic care se crede mafiot.
2.Sigur ca este....mafiotul este un gainar mai mare.......De aia afacerile lor aluneca in afara legalitaztii.....sint fericitzi facind averi relative in afara legii.....
Ca oamenilor le este frica de mafiotzi....uite ce viatza este in Sicilia....asta este alta poveste.....

Afacerile adevarate nu au nimic de a face cu ilegalitatzile.... Shtiu ca in Romania asta este greu de crezut, dar este adevarul adevarat.
Atita timp cit respectzi legea shi functzionezi intr-o piatza normala, cit tzi asumi un risc shi te consideri responsabil pentru strategia aleasa, potzi face bani fara sa insheli, sa furi, sa amenintzi sau sa uzezi de trafic de influentza.
Mecanismele economice ale unei societatzi normale sint uimitor de simple shi de solide. Drama este cind un astfel de golan ajunge sa negocieze cu oamenii civilizatzi, shcolitzi la universitatzi europene de renume, cu mare experientza in afaceri, neobishnuitzi cu bishnitzarii mahalalelor bucureshtene.

Iar cit timp ziarishtii nu vor fi in masura sa distinga intre domni shi golani, vor avea soarta lui Terzian.