Sunday, March 15, 2009

Puzzle american

Mishu are o rugaminte la care ma straduiesc sa ii raspund. Poate ca ash fi ales o cale mai directa, dar simt cum intrebarile sint tzintite bine, scapate parca din arbaleta unui haiduc nobil aflat in cautarea societatzii echilibrate. Pentru ca am hotarit sa ofer acest raspuns tuturor, trebuie sa spun de la inceput ca nu vreau sa ma erijez in maestrul analist al Americii, insa voi incerca, mai ales fiindca experientza ma avantajeaza, sa clarific putzin ceea ce este tulburat zi de zi de CNN-ul tabloidizat shi de Hollywood-ul cel violent.

Ashadar.....

intreaba Mishu:

"Acum… am să te rog şi eu ceva. Citesc destul de multă presă pe net, dar mi-ar prinde bine opinia unui om care trăieşte acolo, în America.

1. E adevărat că, în unele state, s-a reaprins ura împotriva negrilor?
2. Care sunt reacţiile cotidiene ale americanilor în privinţa crizei financiare?
3. Americanii de rând sunt consideraţi proşti. Mă, chiar sunt? Sau nu sunt? E mit sau realitate?
4. E adevărat că veteranii din Vietnam sunt homeleşi?"

Raspuns:

1. Nu, nu este adevarat. Faptul ca noul preshedinte este un african-american dovedeshte contrariul. Crede-ma, a fost complicat shi dificil sa se ajunga aici. Imi amintesc ca in urma cu vreo 3-4 ani am vazut la un post tv, un documentar despre Obama, pe atunci un tinerel promitzator, pe care comentatorul il considera o sperantza la implinirea unui vis al populatziei de culoare din U.S.A. Pur shi simplu termenul de "ura rasiala" nu mai exista. America este un conglomerat de civilizatzii...chinezi, somalezi, mexicani, sud-americani, cubanezi sau europeni, adunatzi intr-un loc unde a striga ca eshti .... roman, sa zicem.....nu inseamna nimic. Lumea te apreciaza daca eshti corect, spui adevarul, ii respectzi pe ceilaltzi shi dai randament la munca. E greu de intzeles daca nu traieshti aici. Astazi de exemplu, am discutat cu o femeie din Porto Rico, a carei fiica de 22 de ani este in "Peace Corps" shi preda la Chishinau. Eu am lucrat cu oameni originari din Canada, Brazilia, Mexic, Laos, Sri Lanka, Somalia, Rusia, Ecuador, Jamaica, Maroc, Armenia, Zair sau, cei mai multzi dintre ei, nascutzi in U.S.A. Am acum un coleg care s-a mutat recent din Los Angeles, este muzician shi chiar am sa postez citeva melodii ale lui chiar aici pe blog....Darnel Alexander, african american....daca dai click ajungi la Wikipedia shi e al doilea de la stinga la dreapta....Ce ura?...ca de la el am invatzat cum sa dau noroc in stil "de cartier"....hehehehe....In plus, exista multe cupluri mixte shi nu cred ca acolo mai poate fi vorba de alb, negru, galben, roshu sau ... albastru. In cuplu liniile se shterg pina la anulare, iar cei doi ajung sa simta de multe ori la fel.

2. Toata lumea discuta despre criza, dar .. "Cite Marii, atitea palarii"... Presa, prin comentatorii ei, incearca sa explice cam ce se petrece pe Wall Street, unii ishi pierd joburile, casele, mai sint shi citeva poveshti tragice, dar in general moralul e ridicat. Exista variante, oamenii se mishca, firmele fac angajari, itzi reajustezi stilul de viatza....pentru unii e complicat.....eu am vazut ca traficul de dimineatza care era super condensat, s-a rarefiat brusc.....Dar joburi sint, depinde cit vrei sa munceshti....Eu pot spune ca am prosperat, dar trebuie sa te mentzii atent la trepidatzii....Criza se va diminua cind vom aduce inapoi trupele din Iraq, deoarece razboiul ala a secat multe economii pe nedrept. Shi Obama vad ca se tzine de cuvint.

3. Asta este o intrebare capcana. Sint naivi intr-un fel, nu proshti....nu poate fi vorba de prostie in sensul romanesc al cuvintului. Pur shi simplu sint crescutzi shi educatzi altfel. Romanii improvizeaza mai mult, inventeaza, prind din zbor idei sau meshteshuguri, dar niciodata nu cunosc pe deplin secretele unei munci constante, poductive shi de succes. In general americanul needucat este modelul de "redneck", adica tzarani, gituri roshii de la muncile cimpului, dar pina shi ei au un simtz al umorului lor, ceea ce un prost nu are. Eu am avut surprize cu americani ce nu aveau prea multa cultura generala, dar mi-au vorbit citeva minute de Ilie Nastase, Nadia Comaneci sau Eugen Ionesco. Pun pariu ca nu gaseshti un roman din 22 de milioane, care sa vorbeasca 5 minute despre Tiger Woods, Danica Patrick sau Noam Chomsky.....Iar Romania e pierduta pe harta lumii, e nicaieri, e ca shi cum te-ash intreba eu care este capitala statului Wisconsin...

4. Asta este un stereotip impins la extreme daca vrei sa dezvoltzi un argument potrivit caruia orice societate, indiferent cit de avansata, nu poate avea grija de eroii sai. Procentual vorbind sint prea putzini fatza de cit vehiculeaza propagandishtii. Sistemul este creeat sa nu lase pe nimeni pe strada. Ministerul Apararii are programe speciale de recuperare, integrare shi suport pentru militarii intorshi din lupte. Eu am vazut multzi veterani care ishi poarta medaliile pe piept in mod normal, cu mindrie, dar fara nici un motiv special. Totzi au insemne speciale pe placutzele de inmatriculare ale mashinilor personale, shi ii recunoshti pe autostrada. Admit ca sint shi exceptzii, cu particularitatzile lor diferite de la caz la caz. De multe ori sint oameni in virsta, care nu mai au familie shi, dintr-o cauza sau alta, nu au reushit sa contacteze nici un fel de autoritate. Fiindca nu mai au nici domiciliul stabil, nu mai au acces nici la pensia data de guvern....e un shir de probleme care, odata ce ai rezolva-o pe prima, le-ar supota pe toate celelalte.

Asta este in citeva cuvinte ce am reushit sa intzeleg in aprope 8 ani de America. In 2007 am devenit cetatzean american intr-o ceremonie in care s-au mai aflat 208 persoane din 163 de tzari ale globului. In sala, ascuns privirilor curioase dar fara garda personala, s-a aflat shi unul dintre senatorii americani activi, care la final, ne-a strins mina shi a facut poze cu amatorii. Evenimentul facuse parte din agenda lui zilnica, pe care shi-o respecta cu strictetze.....de aia fusese ales de cei care aveau deja drept de vot.

Am scris la inceput ca aceasta experientza, oricit de fascinanta sau de banala ar fi ea, este numai una personala, shi de aceea ii invit pe totzi cei care pot aduce completari sau alte perspective acestui raspuns, sa nu ezite sa il lamureasca pe Mihai shi sa ma completeze sau contrazica pe mine.....

5 comments:

Anonymous said...

Ma mira ca ai chef si timp sa raspunzi la timpeniile astea. Parerea mea e ca romanii sint mai prosti ca americanii. Ma ghidez dupa ce fel de presa se vinde in Romania, adica faptul ca pur si simplu NU EXISTA presa de calitate (cu exceptia Dilemei vechi, dar aia e de nisa), sau emisiuni tv de calitate. Ma ghidez dupa faptul ca de cite ori ma duc in Romania ma intilnesc cu cite unul (nu exceptii, mereu altu) care imi spune "stai sa-ti explic eu cum in america" pe principiul subinteles ca eu sint spalat pe creier de mass media si trebuie sa-mi spuna el ce stie din EVz sau Zeitgiest sau mai stiu ce alt rahat de dezinformare. Ma ghidez dupa lipsa de filtrare a informatiilor, nu degeaba prind asa bine toate teoriile conspiratiei la noi, cu cit mai elucubranta cu atit mai interesanta. Nu ca n-au si astia nebunii lor, da ai nostri sint o bucata majora din populatie. Pur si simplu oamenii nu stiu cum se face o argumentatie logica si nu vad unde s-a "intins" argumentatia. Ma ghidez dupa lipsa de toleranta... o populatie cu cit e mai needucata e mai intoleranta. Unul care injura homosexualii probabil o sa o faca gresit gramatical. Ma ghidez dupa anti americanismul stupid fara motiv si mai ales fara nici o logica, asa, din principiu, de-al dracu. Nu ma refer la aia care zic americanii au sfeclit-o acolo si dincolo (foarte adevarat de multe ori, America nu e o tara nici pe departe perfecta si nici n-a fost vreodata), ma refer la aia care au impresia ca americanii le sug noaptea singele din vine si sufletul. Si mai ales ma ghidez dupa timpenii si stereotipuri de 2 lei ca alea de mai sus, care sint o rusine in era internetului si a televiziunii prin cablu. Si nu, nu este o exceptie, e o preceptie generalizata si intarita de tabloide si televiziuni care aici, in tara prostilor, sint la periferie, iar la noi sint ziarele si televizunile cu cea mai mare audienta... Pai bah, cum poti sa zici ca esti mai destept ca americanii cind intre cele mai vindute ziare in tara ta sint Libertatea si Evz? Ha?

Anonymous said...

Mulţam pentru răspunsuri, Jocker! E multă mistificare legată de America, numită, pe nedrept, pământul proştilor. "Romanii improvizeaza mai mult, inventeaza, prind din zbor idei sau meshteshuguri, dar niciodata nu cunosc pe deplin secretele unei munci constante, poductive shi de succes." Mai ales fraza asta ar trebui să stea agăţată deasupra biroului oricărui român.

jocker12 said...

ovidiu - shtiu ce spui insa intrebarile sint total indreptatzite...mishu poate ca este numai curios sau are o deformatzie profesionala...tocmai din cauza confuziei, el incearca sursele "nefiltrate", intreaba pe cei care chiar locuiesc shi muncesc in Statele Unite shi compara cu ce ajunge in estul europei.
Ai dreptate cu legatura dintre intolerantza shi educatzie.
Eu m-am straduit sa ii redau cit mai clar ceea ce traiesc shi am facut un post din asta pentru ca shi altzii care simt ca au ceva de spus sa vina cu altfel de raspunsuri....
Cu presa din Romania este insa mai dificil...Remarc cum jungla a ramas, fiecare sare la prima beregata descoperita, singele sare pe prima pagina, shi lumea serveshte omleta rezultata in fiecare zi....Televiziunile au preluat modelul shi imping pe platouri totzi proshtii cu gura mare shi fufele cu atza-ntre sfere...Pe ici pe colo mai apare cite un politician care mai debiteaza cite o prostie....despre America....
Cred cu tarie ca atunci cind romanii stabilitzi in afara granitzelor Romaniei, vor spune mai multe despre tzarile in care traiesc, invatza sau muncesc, atunci situatzia va incepe sa se echilibreze. mi-e greu sa estimez insa cind se va intimpla asta....

mishu - cu placere....Fiecare are o parere diferita despre America....dar nimeni nu shtie cita linishte, in sensul literar al cuvintului, este in tzara asta. De altfel cred ca asta este primul sentiment dupa vreo citeva zile de stat aici - linishte. E mult de scris....astazi ma gindeam cum in rom, shcoala este o presiune pentru elevi...in america daca mergi la shcoala, tot te-ai mai duce pentru ca e fun, invetzi chestii intr-un stil interactiv, care nu seamana deloc cu ce este in carpatzi...uneori nici nu simtzi ca invetzi...
Din cauza lipsei de structura, romania ramine peticita shi la propriu shi la figurat, nu are nici forma shi nici contzinut...totul se se petrece repede shi la intimplare...din cauza saraciei, pentru ca nu au nimic de pierdut, oamenii sint tentatzi sa joace ruleta pe buza prapastiei shi din cauza asta inceputurile shi sfirshiturile sint la fel....

Creimar said...

Cum ar zice un pusti american... Duude... I want so bad to be you :D

Fara sa ma uit pe Google... Capitala statului Wisconsin nu e oraselul in care locuia Louie si compania(Life with Louie)?

P.S. Din partea mea numiti-o cum vreti tara asta! Eu vreau sa imi rup picioarele pe un teren de basket pe acolo si sa strige hommies dupa mine Daamn! White men can't jump!

jocker12 said...

manusha - I think you got it right....it's Madison....
oh man, sint atitea terenuri de baschet incit dupa citeva incercari te lashi pagubash....hehehe....
au o gramada de terenuri de sport ashtia pe aici....pina shi de fotbal - soccer....numai timp sa ai sa batzi mingea cit te tzin balamalele....