Saturday, March 21, 2009

Romanul "Wolfenstein" prins la Iashi

Eduard Lucian Mindru este suspectat ca in 2006 a penetrat computerele Pentagonului

Tinarul de 23 de ani era pe lista de "obiective" a politzishtilor dupa ce in urma cu 3 ani reushise sa acceseze sistemul Departamentului Apararii, producind o paguba de 35.000$. El a fost arestat pe 18 martie, in urma unei actziuni a Directziei de Investigare a Infractziunilor de Criminalitate Organizata shi Terorism (D.I.I.C.O.T.), ai carei agentzi l-au gasit pe Mindru la 7 dimineatza, in locuintza sa din Iashi. Chiar daca suspectul a incercat sa distruga harddrive-ul computerului personal, ofitzerii au reushit sa salveze toate datele stocate pe memorie.

Mindru este student al facultatzii de Economie shi Bussines Management din Iashi, pasionat de computere, in mod special de sistemul de operare Linux. Potrivit americanilor, tinarul a plantat un "trojan" in citeva retzele ale Pentagonului, fiind apoi dificil de identificat deoarece folosea intotdeauna citeva servere compromise aflate in Japonia shi ishi acoperea foarte bine urmele shtergind toate datele de accesare salvate in liste separate.

Timp de 3 ani, Internetul a fost monitorizat pentru a afla cine este "Wolfenstein", nickname-ul folosit de roman, singura informatzie fiind aceea ca hackerul folosise adresa de email wolfenstein_ingrid@yahoo.com, pe intreaga perioada in care acesta se jucase cu retzelele Apararii americane. Ramas fara job, Lucian s-a decis sa-shi posteze CV-ul pe citeva website-uri cu angajari, dind ca email de contact, aceeashi adresa de pe Yahoo, moment in care politzishtii au intrat in alerta.

Aflat in arest, el risca o pedeapsa cuprinsa intre 3 shi 12 ani, lumea fiind interesata acum daca americanii vor cere extradarea sau nu. Cert este ca avocata Claudia Ciofu, cea care il apara pe Mindru a facut o declaratzie idioata, afirmind ca o adresa de email poate fi accesata shi de prietenii posesorului, iar un tinar atit de "sclipitor" nu ar trebui sa stea la pushcarie.

Sincer sa fiu n-ash vrea sa fiu in pielea lui Lucian. Cind eshti inconshtient shi te joci cu focul s-ar putea sa o iei pe coaja, iar experientza iesheanului arata ca mai devreme sau mai tirziu, daca vor, americanii te scot shi din gaura de sharpe. Sint curios ce se va intimpla in continuare, cite astfel de infractziuni vor mai fi semnalate de presa shi citizi altzi tineri talentatzi vor alege sa ishi rateze viatza in loc sa ishi cumpere un bilet de tren pentru o tzara situata mai la vest - unde ar putea demonstra ca romanii sint vestitzi shi la computere nu numai la culesul de capshuni shi portocale.

nota - primul comentariu anexat acestui post este tocmai al avocatei Claudia Ciofu, care a tzinut sa aduca unele completari necesare ..... Ii multzumesc pentru amabilitate.

6 comments:

Anonymous said...

Cel care a spart serverul pentagonului nu a semnat cu adresa de email.A "implantat" acolo virusul de tip troian, l-a setat in asa fel incat sa dea un fel de raport automat si pentru asta a indicat o adresa de email- adresa despre care vorbim noi.Eu nu-s expert in computere, dar cred ca la fel de bine cum a indicat adresa lui, putea s-o indice si pe a mea, si sa ma trezesc intr-o zi ca ma aresteaza Pentagonul.
Eu nu am spus ca nu trebuie tratat ca un infractor, sau ca ar trebui sa aiba parte de un tratament preferential in calitate de invinuit, fata de alti invinuiti.Atunci cand esti invinuit ca ai savarsit o infractiune, legea se aplica pentru toti.Am spus doar ca ar putea sa fie cercetat in stare de libertate, pentru ca nu cred ca prezinta un pericol concret atat de ridicat pentru societate, in conditiile in care nu mai demult de saptamana trecuta, instantele au decis judecarea in stare de libertate a unor acuzati de tentativa -omor sau trafic de persoane.De altfel, si alte persoane care au mai fost acuzate pentru acelasi lucru la noi in tara, au fost judecate in stare de libertate, fata de ele dispunandu-se alte masuri preventive, ca de exemplu obligatia de a nu parasi localitatea, sau tara. Asta am spus eu, si asta voi sustine si in fata instantei cand o sa fie cazul.In media cuvintele se mai interpreteaza, nu trebuie sa luati totul ad litteram.
In rest, v-am rasfoit blogul, mi s-a parut interesant si original, va respect opiniile si va doresc spor la scris in continuare.

jocker12 said...

Stimata doamna avocat, respect faptul ca spunetzi deschis - nu sintetzi expert in computere....Avetzi nevoie de unul!

Nu vreau sa va dau lectzii, dar presupunerea dumneavoastra cum ca un infractor poate da orice adresa de email este copilareasca. Oricine shtie ca spargatorii incearca sa ishi acopere urmele, dar niciodata nu arunca sacul cu bani peste gardul unei case pe care nu o cunosc, in locul unde nu se vor mai intoarce niciodata. In teorie avetzi dreptate, dar in realitate este absurd.

Nu exista nici o logica in ce spunetzi, iar investigatorii americani construiesc orice acuzare cu pashi siguri, folosind logica dupa multzi ani de studii in astfel de cazuri de infractzionalitate.
Hai sa va dau citeva informatzii utile...

Virusurile sint de fapt programe scrise cu scopul de a face computerul sa actzioneze in mod incontrolabil. Vad ca presa din rom afirma ca Mindru a intrat in posesia a doua parole de acces ale retzelei, ceea ce inseamna ca el a atacat conturile de administratori ale retzelelor Pentagonului. Raportul automat se poate referi cumva la schimbarea parolelor, actziune care face parte din rutina oricarui administrator de retzea care se respecta? Nici nu mai trebuie sa va spun cit de grav este ce s-a intimplat shi ce repercusiuni poate avea o astfel de intruziune. Tocmai implicarea DIICOT (care include lupta impotriva terorismului) spune tot.

Exista astazi software de analiza, care poate detecta orice apasare de tasta care s-a produs pe orice computer din lume. Toata informatzia este stocata pe harddrive....nu se shterge niciodata.

Retzelele de computere au o arhitectura relativ simpla shi sint sigur ca Mindru a fost detectat mai demult, insa nu a existat dovada clara care sa lege adresa de email cu identitatea clientului dumneavoastra. E ushor sa descoperi de unde s-a produs accesarea retzelei Pentagonului, mai ales cind este in joc securitatea Statelor Unite shi a trupelor aflate in diferite misiuni de lupta peste tot in lume.

Am vazut ca nu s-a dat decit un mandat de arestare pentru 29 de zile, ideea fiind aceea de a-l izola pe suspect shi a nu ii da acces la computer sau a-i restrictziona intilnirile cu posibili complici...Se poate ca Mindru sa nu para a fi un pericol pentru societatea romaneasca, dar internetul il pune in situatzia de a fi un posibl pericol pentru oameni nevinovatzi ce traiesc in alte tzari ale planetei, asha ca o comparatzie cu ce s-a intimplat in alte cazuri - acuzatzi de tentativa de omor sau trafic de persoane - este putzin nepotrivita.

Multzumesc pentru atentzionarea asupra presei, dar dupa cum atzi vazut probabil, am folosit trei surse de informare, total distincte shi independente. Este totushi interesant cum sursele straine au cu totul alte informatzii decit cele romaneshti, shi se concentreaza asupra unor aspecte diferite de cele care au retzinut atentzia ziarelor din Carpatzi.

Sper ca Mindru sa invetze ceva din tot ce se intimpla cu el in aceste zile, iar dumneavoastra stimata doamna, va urez echilibru in instantza.

Anonymous said...

Domnule Jocker,(nu va stiu numele de familie), din cate am vazut pe blog, pareti o persoana inteligenta si cultivata.Eu nu va cunosc personal, si va respect, oricare ar fi opiniile dvs referitoare la persoana mea.Dar vreau sa va spun un lucru.Eu sunt femeie.Si dumneavoastra, daca sunteti barbat si va respectati, nu-mi inchipui in nici un fel cum ati fost in stare sa ma jigniti in asemenea mod, in comentariul dvs pe care l-ati postat stiti dvs in care ziar.Eu inteleg ca nu sunteti de acord cu sustinerile mele, chiar si faptul ca ma considerati proasta-il inteleg, aveti dreptul sa ma considerati cum doriti.Dar sa folositi cuvinte si apelative de o asemenea obscenitate la adresa mea- o persoana pe care nu o cunoasteti, care nu v-a facut niciun rau si nu v-a deranjat pe dvs personal cu nimic, -asta chiar n-o inteleg deloc.Ceea ce ati facut dvs imi afecteaza imaginea in comunitatea in care traiesc, si-daca ati fi fost vreun dusman de-al meu, cu cine stie ce lucruri sa-mi reprosati-poate ati fi fost justificat.POATE.Dar asa, ati facut asta chiar ABSOLUT GRATUIT.Nu stiu ce fel de om sunteti, unde locuiti, cu ce va ocupati, ce fel de viata duceti, prima mea impresie era ca sunteti un om destept.Dar acum, privind la ceea ce ati fost in stare sa scrieti, sunt profund scarbita si dezamagita de atitudinea dvs.Puteati sa fi gasit o alta modalitate in care sa va exprimati opiniile,nu trebuia sa imi aduceti mie injurii, ca nu cred ca va foloseste la ceva.Stiti ce? Eu suport tot felul de critici si comentarii, oricat ar fi ele de urate si ne-fair play , cei care ma cunosc pot singuri sa judece daca le merit sau nu, iar cei care nu ma cunosc, or sa le uite maine.Pe dvs nu va cunosc, si dupa comentariul asta nici nu cred ca-mi mai doresc vreodata sa va cunosc, sau sa va intalnesc vreodata, in viata mea.Dar ma intreb daca dvs n-o sa ramaneti cu-n sentiment de jena-n suflet, ca ati facut rau unui om care nu v-a deranjat cu nimic.Asta ma intreb.Daca sunteti intr-adevar un domn, o sa mergeti pe site-ul ziarului si o sa va retrageti cuvintele vulgare si extrem de urate pe care le-ati folosit la adresa mea.Iar daca nu, sa va dea Dumnezeu sanatate si numai bine.Sunteti un om deosebit.

jocker12 said...

Tot ce am scris despre acest subiect se afla aici....Chiar nu shtiu despre ce ziar este vorba shi regret orice atac impotriva unei persoane care ishi face meseria shi incearca sa ajute. Afirmatziile mele s-au adresat afirmatziilor dumneavoastra shi nicidecum persoanei....shi din respect pentru adevar, am adaugat o nota la postul initzial cu trimitere directa la primul comentariu care va apartzine. Un avocat poate fi neatent dar nu prost, pozitzia dumneavoastra in acest caz fiind una ingrata, trebuie sa recunosc. Acesta a fost shi motivul pentru care am incheiat urindu-va echilibru shi nu succes.
Daca imi putetzi da mai multe detalii ca sa intzeleg cine v-a atacat shi cu ce, am putea rezolva aceste neintzelegeri care constat, va afecteaza viatza, munca shi familia.

Anonymous said...

Da.M-a atacat o persoana care posteaza la ora 05.30, ora la care de obicei vorbeam cu prietenii mei de prin America la telefon, si ora la care majoritatea iesenilor nici nu s-au trezit.Nu locuieste in tara, pentru ca se refera la "hotii care VA conduc", nu la hotii care NE conduc.Persoana scrie "spunetzi" in loc de "spuneti", "situatzia" in loc de "situatia", "Iashi" in loc de "Iasi",are o mica aversiune impotriva mea, pentru ca imi tot repeta numele,e o persoana de sex masculin cu tendinte clare de misoginism, are cunostinte de informatica sau cel putin pretinde, e genul care se considera atoatestiutor in toate domeniile, si pare sa faca pe avocatul partii adverse, (intr-un fel).In comentariu se refera la subiectul pe care tocmai l-am discutat mai inainte si la care v-am trimis un raspuns.Singurul element care nu se potriveste aici e ca persoana pare sa pretinda ca ar fi citit dosarul de urmarire penala, care ar trebui sa fie nepublic.La un moment dat zice ca stie el ce s-a declarat la politie.Fapt pentru care recunosc ca am o mica indoiala ca ati fi dvs. Asa ca-in cazul in care m-am inselat, imi cer scuze.

jocker12 said...

Am gasit comentariul, insa daca vetzi citi cu atentzie, autorul nu foloseshte formele "tz" shi "sh" in proportzie de 100% asha cum fac eu aici.
Nu am cum sa am o aversiune impotriva dumneavoastra, ba am citit cu interes cele cite articole postate cu ceva timp in urma pe blogspot.com despre citeva aspecte juridice de ordin general.
Nu vreau sa ma lungesc prea mult, deoarece nu asta era subiectul postului meu.
Un ultim amanunt insa....Acest gen de atacuri nu trebuie sa va mire...Este un handicap al romanilor, care la fel ca noul dumneavoastra client, se joaca de-a baba-oarba implorindu-i pe cei capabili sa le arunce macar o privire. Oferind libertate deplina comentatorilor mei, ma expun le acelashi risc, dar sint convins ca manierele vor face intotdeauna diferentza dintre nobili shi netrebnici. In alta ordine de idei, sint cu totul impotriva oricarei forme de misoginism sau xenofobie, ceea ce nu este cazul cu acel comentator ratacit in paginile acelui ziar local.
Va multzumesc pentru clarificarile din primul comentariu shi sint convins ca cei apropiatzi v-au confirmat deja ce mult insemnatzi pentru ei.