Sunday, April 19, 2009

"Imparatzi shi regi se-aduna...."

Recent am aflat despre initziativa lui Radu Duda de a candida la preshedentzia Romaniei. Membru al familiei regale, printzishorul nu are nici o shansa, dar spera sa involbureze apele shi asha destul de involburate ale natziunii romane aflata permanent in criza shi debandada. Curios sa aflu mai multe despre regii ramashi la putere pe diferite alte meridiane - adunind un total 44 de monarhii, am avut surpriza sa descopar ca multzi dintre ei traiesc in huzur, unii chiar cu 13 (sic) neveste, gestionind averi ametzitoare ce insumeaza nu mai putzin de 10 trilioane de dolari.

Iata-i pe citziva dintre aceshtia:

Bhumibol Adulyadej – Regele Thailandei
Fotografia a fost facuta pe 5 decembrie 2007, in Bangkok, chiar la Marele Palat, reshedintza regala a lui Bhumibol Adulyadej, care ishi saluta supushii alaturi de regina Sirikit shi printzishishorul Vajiralongkorn.
Intreaga avere a regelui se ridica la suma de 35 de milioane de dolari, principala atractzie fiind palatul construit in 1782. Aflata pe malul estic al riului Chao Phraya, constructzia include un templu buddhist sacru, orice vizitator fiind obligat sa poarte o imbracaminte adecvata, conforma cu rangul detzinut de proprietari.

Suveranul Bhumibol are 80 de ani shi este cel mai longeviv rege din istoria Thailandei. Deasemenea este shi detzinatorul unui record printre ceilaltzi monarhi ai lumii, detzinind nu mai putzin de 136 de diplome universitare, cei drept multe dintre ele fiind acordate in regim de "onoare".

Abdullah Bin Abdul Aziz Al Saud – Regele Arabiei Saudite
In virsta de 84 de ani, Abdullah are o avere estimata la 21 de milioane de dolari, locuind in Palatul regal din Ryiadh. Recunoscut pentru relatziile prieteneshti intretzinute de-a lungul timpului cu Statele Unite, acesta este unul dintre putzinii lideri arabi cu care se poate sta de vorba. Palatul in care locuieshte are multe camere din marmura shi este ornat cu citeva fintini arteziene interioare, constituind una dintre bijuteriile arhitecturale ale Orientului Mijlociu.



Haji Hassanal Bolkiah – Sultan al Bruneiului
Haji este continuatorul uneia dintre cele mai rezistente dinastii ale lumii arabe - 600 de ani neintreruptzi. In virsta de 62 de ani, el este cel de-al 29 succesor la tron, gestionind o avere de 20 de milioane de dolari. Locatar al palatului Nistana Nurul Iman, Haji se poate mindri cu faptul ca reshedintza sa este cea mai mare de acest gen, cu mult mai intinsa decit Palatul Vaticanului. Numai ca idee, pe cei 200.000 de metri patratzi au fost construite 1788 de camere locuibile shi 257 de bai, pentru care s-a platit aproximativ 350 de milioane de dolari.













Hans-Adam II – Printz al Liechtensteinului
Are 63 de ani shi este al 15-lea in succesiunea la tron a Principatului. Averea estimata este de 5 milioane de dolari, domiciliind in Castelul Schloss Vaduz aflat chiar in capitala Lichtensteinului. Construit cu elemente de arhitectura gotica, castelul are o poarta de intrare inalta de 11 metri.











Sheicul Hamad Bin Khalifa Al Thani – Emir al Qatarului
In fotografia alaturata Hamad este surprins discutind cu fiica sa, printzesa Hind Bint Hamad Al Thani, care ii este shi shefa a staffului. Sint sigur ca astfel de familii inca mai sint organizate dupa modelul celor din "1001 de noptzi", societatea araba fiind adinc ingropata de religie, traditzii shi legende. Sheicul are 56 de ani shi o avere de 2 miliarde de dolari, majoritatea adunatzi in urma afacerilor cu petrol shi gaze naturale, resurse pentru care Qatarul ramine unul dintre punctele startegice ale Orientului Mijlociu. Reshedintza oficiala este Palatul din Doha, dar Hamad nu locuieshte aici, pastrind aceasta cladire pentru afaceri ale statului shi pentru a-shi primi invitaztii.

Mohammed VI – Rege al Marocului
Sclipiciosul rege marocan are o avere de 1,5 miliarde de dolari shi pe printzesa Lalla Salma. Din Palatul Regal din Rabat, Mohammed lucreaza la modernizarea societatzii marocane fiind recunoscut pentru deschiderea catre occident.










Albert II – Printz de Monaco

Unul dintre cei mai cunoscutzi shi mai activi monarhi ai lumii, Albert a ajuns la virsta de 50 de ani, cu o avere de 1,4 miliarde de dolari. Primul shef de stat care a ajuns la Polul Nord, el este deasemenea advisor global al Asociatziei Internatzionale a Orfanilor. Palatul Principatului de Monaco este deschis publicului, fiind gazda a multor concerte in aer liber sau a unor superbe petreceri de Craciun dedicate copiilor. Principalele atractzii ale complexului construit in stil renascentist sint Sala Tronului shi turnul Sfintei Maria.

Qaboos Bin Said – Sultan al Omanului
Detzinind o avere de 1,1 miliarde de dolari, sultanul de 67 de ani shi-a detronat tatal in urma cu multzi ani, ajungind astazi sa fie conducatorul uneia dintre tzarile cu cele mai mari zacaminte petrolifere din lume. Printre altele, Qaboos se mindreshte shi cu un yacht princiar lung de 155 de metri, fiind dealtfel shi rezident al Palatului Regal Al Ayam, aflat in portul Muscat.























Printzul Karim Al Husseini Aga Khan – lider al 15 milioane de musulmani

In virsta de 71 de ani, chiar daca nu este conducatorul niciunei natziuni, Karim este liderul spiritual a milioane de musulmani, avind o avere estimata la 1 miliard de dolari. Preshedinte al retzelei de dezvoltare care ii poarta numele, el a donat Indiei palatul in care locuieshte, in onoarea lui Mahatma Ghandi shi filosofiei acestuia. Aflat in localitatea Pune shi construit in 1892, complexul are rolul de a oferi adapost populatziei afectate de foamete.


Sheicul Sabah Al-Sabah – Emir al Kuwaitului
Cel mai interesant amanunt este acela ca Sabah nu are singe regal, inainte de 2006 indeplinind functzia de ministru de externe, dupa care el l-a inlocuit pe printzul succesor la tron a carui stare de sanatate nu ii permitea sa indeplineasca rolul de conducator. Locuind in Palatul Dar Salwa, cu o avere de 500 de milioane de dolari, el este preocupat cu multe reforme economice care sa mentzine Kuwaitul in competitzia economica cu celelalte state arabe.


Mswati III – Rege al regatului Swaziland
.Inscaunat inca de la virsta de 18 ani, Mswati locuieshte impreuna cu cele 13 sotzii ale sale in Palatul Lozitha, aflat intr-o zona izolata din mjlocul tzarishoarei pe care o guverneaza. Cu o avere de 200 de milioane de dolari, el a cheltuit recent nu mai putzin de 2,5 milioane cu festivitatzile inchinate celor 40 de ani de independentza proclamata chiar in anul nashterii sale.






















Albert II – Regele Belgiei
Albert este sheful statului belgian, imediat dupa fiecare alegeri el avind rolul de a forma noul guvern. Regele ar trebui sa locuiasca in palatul regal din Bruxelles insa prefera sa stea la Castelul din Laeken.

















Yang di-Pertuan Agong Mizan Zainal Abidin – Sultan de Terengganu, Malayesia
Cel mai tinar conducator pe care aceasta tzara l-a avut vreodata, Yang este unul dintre cei 6 sultani ai Malayesiei in acest moment. Locuieshte la Istana Negara din Kuala Lumpur, palat care acopera o suprafatza de 28 de acrii de pamint pe malul riului Klang.

No comments: